Neem generieke referentiecomponenten uit de ROSA over

Uit ROSA Wiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
ArchiMate-modellen > ROSA > Requirements > Neem generieke referentiecomponenten uit de ROSA over
Overzicht
Generieke referentiecomponenten (die gebruikt worden in meer dan één sector) worden opgenomen in de ROSA. Andere architecturen kunnen daarnaar verwijzen. Voor generiek beschreven applicaties hanteren we de ROSA-term ‘referentiecomponenten’.
Type  :  Ontwerpkader
Stelling  :  Generieke referentiecomponenten (die gebruikt worden in meer dan één sector) worden opgenomen in de ROSA. Andere architecturen kunnen daarnaar verwijzen. Voor generiek beschreven applicaties hanteren we de ROSA-term ‘referentiecomponenten’.
Rationale  :  Maar één keer definiëren, zorgt potentieel voor beter hergebruik tussen sectoren van realisaties van referentiecomponenten. Het zorgt voor minder spraakverwarring en de AMIGO-aanpak & ROSA scans worden makkelijker uitvoerbaar en begrijpelijker.
Implicaties  :  Er is onderlinge afstemming nodig tussen alle referentiearchitecturen; introduceert ook mogelijke afhankelijkheid van elkaars wijze van modelleren.,Voor generiek beschreven applicaties hanteren we de ROSA-term ‘referentiecomponenten’.,Er is capaciteit nodig binnen de beheerteams van alle aangesloten sector- en referentiearchitecturen om aanpassingen door te kunnen voeren.,Er zijn duidelijke spelregels op het gebied van het opnemen referentiecomponenten in de ROSA.,Referentiecomponenten die voorkomen in meerdere sectorale referentiearchitecturen en dezelfde/sterk overlappende functionaliteit hebben worden onder een generieke naam geduid in de ROSA maar kunnen desgewenst voor elke sector met een sectorspecifiek label worden geduid (bijv. een LAS in po/vo, SIS in het mbo/ho).
Beheerder  :  Werkgroep Samenhang Sector- en Referentiearchitecturen
Datum laatste wijziging  :  02-11-2022

Ontwerpgebied: Gemeenschappelijkheid in informatiehuishouding

RealiseertKomt voor in andere modellen
Details Neem generieke referentiecomponenten uit de ROSA over
ArchiMate_Requirement.png
Elementtype  : Requirement
Element-id  : Id-1e07a84c8d4c400fa3a96b31b2ec6ea8
Element URI  : https://rosa.wikixl.nl/index.php/Id-1e07a84c8d4c400fa3a96b31b2ec6ea8
ArchiMate-model  : ROSA
Label  : Neem generieke referentiecomponenten uit de ROSA over