Ketendomein-landschap

Uit ROSA Wiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Een viewpoint is een selectie van relevante architectuurconcepten (en hun relaties) die een specifiek aspect van de architectuur beschrijven.

Eigenschappen

Elementtype
:
Viewpoint
Beschrijving
:
Deze beschrijving van het landschap laat op een eenvoudige manier zien hoe verschillende onderdelen van het onderwijs in groepen zijn verdeeld binnen ROSA. Dit helpt om snel te begrijpen welke onderdelen bij elkaar horen.
Metaniveau
:
Metaniveau 1 model: Scenariouitwerking
Detailniveau
:
Detailniveau 1: Landschap
Toelichting
:
De indeling en de aanduiding voor de ketendomeinen is specifiek voor de ROSA bedacht. Het is voor een deel gebaseerd op het hoofdprocesmodel van de MORA maar dan veel meer op hoofdlijnen en gericht op ketensamenwerkingen en gegevensuitwisselingen die een relatie hebben met de bedrijfsprocessen binnen een onderwijsorganisatie.

Voor een Projectleider: Dit viewpoint kan een projectleider helpen om de hoofdthema's binnen het onderwijsdomein te begrijpen. Door de thematische indeling wordt het makkelijker om te zien welke gebieden van invloed zijn op het project en hoe deze gebieden met elkaar samenhangen.

Voor een Architect: Het helpt een architect bij het ontwerpen van systemen door inzicht te geven in de hoofdgebieden binnen het onderwijs. Door deze kennis kan een architect zorgen dat het ontwerp van het systeem past bij de belangrijkste thema's.

Voor een Product Owner: Het viewpoint ondersteunt producteigenaren bij het identificeren van de belangrijkste domeinen waar hun producten het meest relevant zijn. De indeling kan hun helpen om productstrategieën af te stemmen op de centrale thema's binnen het onderwijsdomein​​.

Relaties met andere elementen

Ketendomein-landschap Metamodel doorsnede[bewerken]