Spelregels ROSA-begrippen

Uit ROSA Wiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Deze pagina is vastgesteld door Architectuurraad, op 10 november 2022.

Inleiding[bewerken]

Om wildgroei van het ROSA-begrippenkader te voorkomen is het van belang om een aantal heldere criteria te formuleren die bepalen welke noties uit de informatievoorziening van het onderwijs (architectuur, processen, techniek, voorzieningen) wel en welke niet een ROSA-begrip worden.

Wat zijn ROSA-begrippen?[bewerken]

ROSA-begrippen zijn noties omtrent de onderwijsinformatiewerkelijkheid die nadere uitleg verdienen om goed te kunnen worden begrepen en toegepast. Dit gaat in de praktijk om:

  • begrippen waarover misverstanden kunnen ontstaan
  • begrippen die niet een ‘common sense’-betekenis hebben
  • begrippen die een heel specifieke domeingebonden betekenis hebben (en waarvan dus niet de gebruikelijke woordenboekdefinitie gehanteerd kan worden)
  • begrippen die bijvoorbeeld in het kader van informatie-uitwisseling een specifieke duiding hebben gekregen van een aantal ketenpartijen zonder dat dit bij andere ketenpartijen bekend is.

Het ROSA Begrippenkader bevat drie typen begrippen:

  1. Domeinbegrippen: Begrippen die worden gebruikt om het beschouwde domein te beschrijven: begrippen die de inhoud vormen van onze communicatie. Je zou kunnen zeggen dat het begrippen zijn die gaan over het WAT: dat wat we met elkaar uitwisselen cq waar we over “praten” betreffende het onderwijs.
  2. GIV-begrippen: Begrippen gericht op het inrichten van de gemeenschappelijke informatievoorziening (giv). Met andere woorden, begrippen die gaan over het HOE: hoe wisselen we met elkaar uit; denk aan begrippen in relatie tot beveiliging, toegang, m2m-gegevensuitwisseling, mandatering etc. Die zijn meestal niet onderwijsspecifiek maar gelden ook voor andere (overheids-)domeinen.
  3. Architectuurbegrippen: Begrippen die de architectuurmodellen in de ROSA toelichten.

Wanneer wordt een begrip een ROSA-begrip?[bewerken]

Om te bepalen of een begrip wel of niet een ROSA-begrip wordt, hanteren we de volgende criteria:

  • Iedere (meta)modelentiteit (concepten, logische elementen, etc.) uit de ROSA krijgt een corresponderend ROSA-begrip dat de betekenis van die entiteit vastlegt.
    • Dit betekent dat het ROSA-begrippenkader in ieder geval alle ROSA-modelentiteiten uit het metamodel en de afgeleide modellen bevat.
  • Iedere term die in de ROSA wordt gebruikt en die nadere uitleg verdient wordt een ROSA-begrip.
    • Hier gaat het om ROSA-begrippen van de tweede (gemeenschappelijke informatievoorziening) en de derde categorie (architectuurbegrippen).
  • Iedere term in de definitie of toelichting van een ROSA-begrip die nadere uitleg verdient wordt zelf ook een ROSA-begrip.
    • Dit betekent dat een term als rechtspersoon, die voorkomt in de definitie van het begrip onderwijsbestuur, ook een ROSA-begrip wordt.

Het gevaar van ‘wildgroei’ zit vooral in begrippencategorieën Domeinbegrippen en GIV-begrippen. Hier zou met name in de toelichtende sfeer (termen in definities en toelichtingen) ongewenst een soort algemeen onderwijswoordenboek en een IT-woordenboek binnen de ROSA kunnen ontstaan. Dit is niet de bedoeling. Hiervoor zijn de volgende criteria bedoeld:

  • Termen die letterlijk voorkomen in de ROSA (in beschrijvingen van modelentiteiten, definities, toelichtingen, principes, ketenprocessen, ketenvoorzieningen, inleidende teksten, etc.) of in de documentatie van afspraken die bij Edustandaard in beheer zijn (Edukoppeling, Toegang, UBV) worden aangewezen als ROSA-begrip.
  • Alle begrippen die een belangrijke rol spelen bij het realiseren van gemeenschappelijke informatievoorzieningen en informatie-uitwisselingen onder ROSA-architectuur en waarover in de praktijk begripsverwarring zou kunnen ontstaan, worden, naar het oordeel van het redactieteam, opgenomen in het ROSA Begrippenkader:
    • Objecten die worden onderkend in de beschrijving van ketenprocessen in een bepaald domein in de ROSA (toetsen en examineren, gebruik leermiddelen), worden als begrip opgenomen. Denk hierbij ook aan begrippen die afgeleid worden uit de conceptuele modellen en gegevensmodellen die in de ROSA worden opgenomen (bijv. de modellen die zijn ontstaan uit diverse AMIGO-trajecten). Specifieke en verdiepende termen en onderdelen die bij de invulling van een bepaald domein verder gehanteerd worden in het onderwijs vallen buiten de scope.
    • Hetzelfde geldt voor begrippen met betrekking tot de Gemeenschappelijke Informatievoorziening: alleen die termen die letterlijk in de ROSA of in de documentatie van Edustandaard-afspraken worden gebruikt, worden gemarkeerd als ROSA-begrip. Dit betekent bijvoorbeeld dat niet alle RIO-objecten als begrip onderdeel worden van het ROSA-begrippenkader, maar alleen die objecten die letterlijk worden gebruikt in de ROSA of een (al of niet expliciete) relatie hebben met onderdelen in de ROSA. Wil men de semantische context van RIO-objecten leren kennen, dan is hiervoor het DUO Gegevenswoordenboek of RIO Canonieke modellen op Edustandaard de aangewezen plaats.

Met deze principes koppelen we het ROSA-begrippenkader strak aan de ROSA zelf, waardoor het gevaar van wildgroei minimaal is.

Relatie tussen ROSA-begrippenkader en begrippen in de sectorale referentiearchitecturen[bewerken]

Niet alleen in de ROSA komen begrippen voor. Dat is ook het geval in de sectorale referentiearchitecturen (SRA’s). Daar ontstaan eveneens begrippenlijsten en -kaders. Het voorstel is om binnen Edustandaard de onderlinge samenhang van deze verschillende begrippenlijsten te waarborgen met de volgende harmonisatieprincipes:

  1. Iedere referentiearchitectuur (de ROSA en de verschillende SRA’s) heeft een eigen begrippenkader.
  2. Alle referentiearchitecturen hanteren voor het beschrijven van begrippen hetzelfde inhoudelijke format (de Nederlandse standaard voor het beschrijven van begrippen die in 2024 vastgesteld zal worden).
  3. De referentiearchitecturen streven naar semantische harmonisatie. Dat wil zeggen dat ze proberen eensluidendheid te bewerkstelligen in het gebruik van terminologie.
  4. De ROSA als overkoepelende referentiearchitectuur levert algemene begrippen op die waar van toepassing worden gebruikt door de SRA’s. Het ROSA-begrippenkader is de gemeenschappelijke semantische basis voor de diverse begrippenlijsten en -kaders binnen het onderwijs.
  5. Zodra een begrip nog geen ROSA-begrip is maar in meer dan één SRA voorkomt, wordt gestreefd naar een gezamenlijke aanduiding en definitie ervan (harmonisatie). Deze geharmoniseerde begrippen worden gepubliceerd als ROSA-begrippen en toegepast door de verschillende SRA’s.

Relatie tussen ROSA-begrippenkader en externe begrippenkaders[bewerken]

Binnen maar ook buiten het onderwijs komen andere geautoriseerde begrippenkaders en -modellen voor die relevant zijn voor de ROSA, bijvoorbeeld in de NORA, in wet- en regelgeving en bij organisaties als DUO, SLO en SBB. Het ROSA-begrippenkader volgt met betrekking tot deze modellen en kaders de volgende principes:

  • Overnemen/verwijzen gaat boven zelf definiëren: het ROSA-begrippenkader ‘adopteert’ bij voorkeur begrippen uit geautoriseerde externe begrippenmodellen en -kaders.
    • Dit betekent dat als bijvoorbeeld het NORA-begrippenkader een definitie heeft voor een begrip dat in de ROSA wordt gebruikt, het ROSA-begrippenkader de NORA-definitie gebruikt
  • Externe begrippen worden een op een overgenomen.
    • Definities en eventuele toelichtingen, alternatieve benamingen, etc. uit de externe bron worden zoveel mogelijk ongewijzigd overgenomen in het ROSA-begrippenkader. Als dit betekent dat sommige attributen niet voldoen aan de redactionele richtlijnen van de ROSA dan kunnen hier aanpassingen op gedaan worden.
    • Met de definities uit de NORA kan het voorkomen dat de strekking ook opgaat voor de ROSA maar de NORA in de definitie de scope van de NORA (overheidsdienstverlening) heeft opgenomen. In dergelijke gevallen wordt die scope aangepast zodat die past bij de scope van de ROSA: ketensamenwerking in het onderwijs.
  • Adopteren gebeurt door verwijzen (ophalen bij de bron), niet door repliceren.
    • Als externe begrippenmodellen en -kaders zijn gepubliceerd middels een API (dit gaat bijvoorbeeld op termijn bij DUO en SLO het geval zijn), dan maken we in het ROSA-begrippenkader geen kopie van dit begrip, maar halen we de begripsbeschrijving op bij de bron. Indien externe begrippen zelf een URI hebben, dan hanteren we deze in het ROSA-begrippenkader.
  • Externe begrippen kunnen worden verrijkt met ROSA-specifieke attributen.
    • In het beschrijvingsformat voor ROSA-begrippen hebben we nu 26 attributen. Niet al deze attributen zullen bij externe begrippen voorhanden zijn. Indien wenselijk kunnen we die externe begrippen in het ROSA-begrippenkader zelf redactioneel verrijken met relevante attributen. NB Aansluiten van het format van het ROSA Begrippenkader bij het door de overheid ontwikkelde format (de Nederlandse standaard voor het beschrijven van begrippen) staat op de roadmap zodra dat format vastgesteld en stabiel is (naar verwachting in Q1-2024). Daarmee zijn veel integratievraagstukken tussen bijvoorbeeld de NORA en ROSA ook beter te managen.

Toegestane attributen[bewerken]

Hieronder volgt een beschrijving van de attributen waarmee ROSA-begrippen worden beschreven. De URI van een begrip is geen attribuut, maar is in een RDF-expressie de ‘root’. De kardinaliteit van elk attribuut geeft aan hoe vaak een waarde kan voorkomen en dus ook impliciet of een attribuut verplicht is (0.. = optioneel, 1.. = verplicht).

Aanduiding[bewerken]

Uniform Resource Identifier (URI)

Omschrijving Een gegarandeerd unieke combinatie van een internetadres en een identificatiecode waarmee altijd aan dit begrip kan worden gerefereerd.
Toelichting De URI bestaat uit een prefix en een suffix. Het prefix is een URL, het suffix is een Universally Unique Identifier (UUID).
Voorbeelden https//rosawiki.nl/begrippen/2f6ce920-864e-4346-924f-e0fc690b1ce0
Kardinaliteit 1..1
Technische implementatie Conform RFC 4122
Attribuut : Aanduiding
Omschrijving De voorkeursterm waaronder dit begrip bekend staat.
Toelichting Het is niet toegestaan om tekst tussen (haakjes) te gebruiken in een aanduiding.
Voorbeelden gegevensverstrekker; verwerker
Kardinaliteit 1..1
Technische implementatie skos:prefLabel
Attribuut : Alternatieve aanduiding
Omschrijving Alternatieve term waaronder dit begrip bekend staat.
Toelichting Deze aanduiding komt als een eigen entry in de publicatie van het ROSA Begrippenkader, maar zonder alle attributen behalve de verwijzing naar de voorkeursterm.
Voorbeelden verstrekker; gegevensverwerker
Kardinaliteit 0..*
Technische implementatie skos:altLabel
Attribuut : Afkorting
Omschrijving Een notatie of code die als verkorte aanduiding van het begrip fungeert.
Toelichting
Voorbeelden AOB (ambulant onderwijskundig begeleider)
Kardinaliteit 0..*
Technische implementatie skos:notation
Attribuut : Alternatieve zoekterm
Omschrijving Een aanduiding waarop mensen ook kunnen zoeken als ze de betekenis van een begrip willen weten, maar die niet een correcte of wenselijke aanduiding is.
Toelichting Dit attribuut is alleen bedoeld om het zoeken binnen het begrippenkader te verbeteren. NB ook vervoegingen zoals meervouden kunnen hier opgenomen worden ten behoeve van indexeringen in andere toepassingen en teksten binnen en buiten de ROSA Wiki.
Voorbeelden (gegevens)aanbieder als je eigenlijk naar (gegevens)verstrekker zoekt
Kardinaliteit 0..*
Technische implementatie skos:hiddenLabel

Betekenis[bewerken]

Attribuut : Context
Omschrijving Aanduiding van het (architectuur)onderwerp of beschouwingsgebied van het begrip waarbinnen het zijn specifieke betekenis heeft.
Toelichting Dit kenmerk is vooral bedoeld om waar van toepassing homonieme begrippen van elkaar te kunnen onderscheiden.
Voorbeelden gegevensuitwisseling, toegang
Kardinaliteit 0..*
Technische implementatie Verwijzen m.b.v. rdf:type. De contexten zijn zelf ook begrippen, rosa:context
Attribuut : Definitie
Omschrijving Definitie van het begrip.
Toelichting Definities moeten aan de volgende voorwaarden voldoen:
  • Gesteld in het Nederlands
  • Bestaat uit één zin (meer tekst kan in de toelichting)
  • Bij zelfstandig naamwoorden: In enkelvoud. Bij werkwoorden: hele werkwoordsvorm
  • Bevat nooit de term zelf die wordt gedefinieerd (niet-recursief)
  • Termen in de definitie waarvan de betekenis niet evident is, worden als aparte begrippen opgenomen en aan dit begrip gerelateerd
  • We hanteren de Nederlandse spellingsregels (Groene boekje)
Voorbeelden API: Een combinatie van technische bestanden (webservices), documentatie en andere ondersteuning die programmeurs helpen bij het aanroepen van externe applicaties/functies die zodoende in een website of platform geïntegreerd worden en voor gegevensuitwisseling tussen verschillende applicaties zorgen.(onderstreept zijn termen die separaat gedefinieerd moeten worden)
Kardinaliteit 1..1
Technische implementatie skos:definition
Attribuut : Toelichting
Omschrijving Inhoudelijke toelichting op de definitie van dit begrip..
Toelichting
Voorbeelden
Kardinaliteit 0..1
Technische implementatie skos:scopeNote
Attribuut : Voorbeelden
Omschrijving Een of meer voorbeelden van het begrip.
Toelichting
Voorbeelden
Kardinaliteit 0..*
Technische implementatie skos:example

Gebruik[bewerken]

Attribuut : Wenselijkheid gebruik
Omschrijving Aanduiding van de wenselijkheid van het gebruik van dit begrip.
Toelichting In ieder ‘domain of discourse’ komen termen voor waarvan het gebruik onwenselijk is, bijvoorbeeld omdat de aanduiding van het begrip verouderd, stigmatiserend of onjuist is of omdat het begrip om praktische, formele of andere redenen is komen te vervallen en soms vervangen door een nieuw begrip. Deze termen moeten echter wel worden geduid in het begrippenkader, daar ze in de praktijk aangetroffen kunnen worden en vragen oproepen.
Voorbeelden School (sinds de introductie van RIO vervangen door onderwijsbestuur, onderwijsaanbieder of onderwijslocatie)

Mogelijke waarden:

  • gangbaar begrip
  • niet meer gebruiken, verouderd begrip
  • niet gebruiken, onjuist begrip
  • niet gebruiken, onwenselijke term
Kardinaliteit 0..*
Technische implementatie rosa:wenselijkheidGebruik
Attribuut : Werkingsgebied
Omschrijving Het domein (organisatorisch, taakvelden) binnen de overheid waarin het begrip wordt of kan worden toegepast. Voor het onderwijs in Nederland zijn werkingsgebieden beperkt tot zogeheten onderwijsdomeinen.
Toelichting Werkingsgebied is niet gelijk aan de wettelijke definitie van de onderwijssectoren. Het speciaal onderwijs bijvoorbeeld is een werkingsgebied binnen ROSA, terwijl het wettelijk gezien deel uitmaakt van het primair onderwijs.
Voorbeelden/waarden De werkingsgebieden worden nader toegelicht in de ROSA Encyclopedie op deze wiki: Werkingsgebieden.
Kardinaliteit 0..*
Technische implementatie Verwijzen m.b.v. rdf:type. Werkingsgebied is zelf ook begrip, rosa:sector
Attribuut : ROSA-domein
Omschrijving Het ketendomein en/of IV-domein in de ROSA waarbinnen dit begrip wordt gebruikt dan wel gedefinieerd is.
Toelichting Inhoudelijk samenhangende domeinen binnen het onderwijs, waarbinnen, afhankelijk van de view, ketenprocessen dan wel (keten)voorzieningen in samenhang getoond kunnen worden.
Voorbeelden/waarden De domeinen worden nader toegelicht in de ROSA Encyclopedie op deze wiki: Ketendomeinen en IV-domeinen.
Kardinaliteit 0..*
Technische implementatie Verwijzen m.b.v. rdf:type. De bedrijfsdomeinen zijn zelf ook begrippen, rosa:ketendomein, fora:bedrijfsdomein
Attribuut : Toepassing
Omschrijving Aanduiding van de architecturen en architectuurmodellen waarin dit begrip wordt gebruikt (bijvoorbeeld: ROSA-metamodel, FORA, AMIGO-uitwisselingsmodel, etc.).
Toelichting Ieder begrippenkader is een skos:ConceptScheme
Voorbeelden ROSA
Kardinaliteit 0..*
Technische implementatie skos:inScheme
Attribuut : Begrippencategorie
Omschrijving Aanduiding van de ROSA-begrippencategorie waartoe dit meer specifieke begrip behoort.
Toelichting Dit is om een heel basale categorisering in het begrippenkader mogelijk te maken.
Voorbeelden/waarden
  • Domeinbegrip
  • Architectuurbegrip
  • GIV-begrip (gemeenschappelijke informatievoorziening)
  • Metabegrip
Kardinaliteit 1..1
Technische implementatie Verwijzen m.b.v. rdf:type. De categorieën zijn zelf ook begrippen, rosa:categorie

Semantische relaties[bewerken]

Attribuut : Relatie met KOI-concept
Omschrijving Aanduiding van het concept in het Kernmodel Onderwijsinformatie waarvan dit begrip een specialisatie is.
Toelichting
Voorbeelden leereenheid, onderwijsinstelling
Kardinaliteit 0..*
Technische implementatie Verwijzen m.b.v. rdf:type. De KOI-concepten zijn zelf ook begrippen, rosa:koibegrip
Attribuut : Relatie met andere begrippen
Omschrijving Aanduiding van andere begrippen binnen of buiten het ROSA-begrippenkader waarmee dit begrip inhoudelijk kan worden geassocieerd.
Toelichting
Voorbeelden
Kardinaliteit 0..*
Technische implementatie skos:semanticRelation

Herkomst[bewerken]

Attribuut : Bron
Omschrijving Aanduiding van de herkomst van de definitie.
Toelichting Dit is de bron van de beschrijving. Als er een wettelijke basis is, wordt deze aanvullend in het kenmerk Wettelijke basis gespecificeerd.
Voorbeelden Onderwijswetgeving, ROSA, NORA
Kardinaliteit 1..*
Technische implementatie dc:source
Attribuut : Wettelijke basis
Omschrijving Verwijzing naar een of meer artikelen uit wet- of regelgeving op www.wetten.nl die de basis van de definitie van het begrip vormen.
Toelichting
Voorbeelden https://wetten.overheid.nl/jci1.3:c:BWBR0003549&z=2022-01-01&g=2022-01-01
Kardinaliteit 0..*
Technische implementatie foaf:primaryTopic
Attribuut : Eigenaar
Omschrijving De organisatorische entiteit die verantwoordelijk is voor deze beschrijving van dit begrip.
Toelichting Het ROSA-begrippenkader is een conglomeraat van diverse begrippen, sommige van externe herkomst, sommige zelf ontwikkeld
Voorbeelden Edustandaard, DUO, SLO
Kardinaliteit 1..1
Technische implementatie dc:publisher
Attribuut : Beschrijver
Omschrijving De organisatorische entiteit die de beschrijving van dit begrip heeft opgesteld.
Toelichting Wanneer definities van begrippen uit een andere bron worden overgenomen, maar worden verrijkt voor toepassing in het ROSA-begrippenkader, dan is de beschrijver het Redactieteam ROSA Begrippenkader.
Voorbeelden Redactieteam ROSA Begrippenkader, Edustandaard-werkgroep RIO
Kardinaliteit 0..1
Technische implementatie dc:creator

Redactionele status[bewerken]

Let op, alle onderstaande attributen hebben betrekking op de beschrijving van dit begrip in het ROSA-begrippenkader en NIET op de instantie van het begrip in de werkelijkheid!

Attribuut : Begrippenset
Omschrijving Aanduiding van de set waartoe dit begrip behoort.
Toelichting Sets zijn verzamelingen begrippen voor bepaalde toepassingen: bijvoorbeeld presentatie- en redactionele doeleinden of gebruik van verzamelingen begrippen door werkgroepen e.d. Omdat begrippen in allerlei contexten kunnen worden toegepast, kunnen ze ook in verschillende sets voorkomen.
Voorbeelden
  • Edukoppeling: begrippen m.b.t. de activiteiten van de Werkgroep Edukoppeling van Edustandaard
  • Toegang: begrippen m.b.t. de activiteiten van de Werkgroep Toegang van Edustandaard
  • RIO: begrippen m.b.t. informatiemodellering in het kader van de Registratie Instellingen en Opleidingen (RIO)
  • Curriculum: begrippen m.b.t. het curriculum van het funderend onderwijs en het voortgezet algemeen volwassenen onderwijs
  • KOI: begrippen die worden gebruikt in het Kernmodel Onderwijsinformatie
  • ROSA Metamodel: begrippen die worden gebruikt in het ROSA Metamodel
  • ROSA-wiki: begrippen die worden gebruikt op de ROSA-wiki.
Kardinaliteit 0..*
Technische implementatie skos:collection
Attribuut : Redactionele status
Omschrijving Aanduiding van de redactionele toestand van de beschrijving van dit begrip.
Toelichting Het betreft hier de redactionele status van de begripsbeschrijving binnen de ROSA en bij ‘geadopteerde’ begrippen dus niet de redactionele status bij de eventuele externe eigenaar van het begrip.
Voorbeelden/waarden
  • In bewerking
  • Voorgesteld
  • In consultatie
  • Vastgesteld
  • Verouderd
Kardinaliteit

1..1

Technische implementatie rosa:status
Attribuut : Redactionele opmerkingen
Omschrijving Toelichting waarom voor deze definitie is gekozen.
Toelichting
Voorbeelden Vrij naar wetsartikel, Algemene definitie die kan worden gespecificeerd in instantiaties van het betrokken concept
Kardinaliteit 0..1
Technische implementatie skos:editorialNote
Attribuut : Begin geldigheid
Omschrijving Datum vanaf wanneer dit begrip formeel wordt gebruikt in de ROSA.
Toelichting Begin geldigheid is de datum waarop het begrip is vastgesteld door de Architectuurraad Edustandaard.
Voorbeelden
Kardinaliteit 0..1
Technische implementatie dc:data
Attribuut : Einde geldigheid
Omschrijving Datum vanaf wanneer dit begrip niet meer wordt gebruikt in de ROSA.
Toelichting Wanneer begrippen op een gegeven moment niet meer worden gebruikt of worden vervangen door andere begrippen, krijgen ze een einddatum maar blijven ze wel opgenomen in het begrippenkader. Ze moeten immers 'geresolved' kunnen blijven worden. Einde geldigheid is de datum waarop het begrip van de Architectuurraad Edustandaard de status Verouderd heeft gekregen.
Voorbeelden
Kardinaliteit 0..1
Technische implementatie dc:data
Attribuut : Datum laatste wijziging
Omschrijving Datum waarop de laatste wijziging van een of meer van de attributen van dit begrip is aangepast binnen het ROSA Begrippenkader.
Toelichting Dit kenmerk geeft NIET de actualiteit van de beschrijving van het betrokken begrip aan. Ook een lang niet gewijzigde beschrijving kan inhoudelijk nog volkomen up to date zijn.
Voorbeelden
Kardinaliteit 0..1
Technische implementatie dcterms:modified
Attribuut : Beschrijving laatste wijziging
Omschrijving Inhoudelijke beschrijving van deze laatste wijziging binnen de ROSA.
Toelichting
Voorbeelden Redactionele aanpassing aan de toelichting, spelfout verbeterd
Kardinaliteit 0..1
Technische implementatie skos:changeNote
Attribuut : Datum laatste review
Omschrijving Datum waarop minimaal de definitie, toelichting en voorbeelden van dit begrip voor het laatst zijn gereviewd binnen het ROSA Begrippenkader, ook als dit NIET tot wijzigingen heeft geleid.
Toelichting Aanpassingen anders dan aan definitie, toelichting en voorbeelden leiden niet tot aanpassing van deze datum. Dit kenmerk geeft met andere woorden de inhoudelijke actualiteit van de beschrijving van het betrokken begrip aan.
Voorbeelden
Kardinaliteit 0..1
Technische implementatie dc:date