Standaarden en afspraken
Afspraken in het onderwijs[bewerken]
In ROSA wordt in de uitwerking van modellen en toelichtingen aan afspraken gerefereerd die spelen op verschillende gebieden in het onderwijsveld. Afspraken kunnen zich richten op specifieke architectuurlagen, bijvoorbeeld op de semantiek, de applicatielaag of op technische infrastructuur, maar ook over meerdere architectuurlagen heen.
Afspraken ondersteunen ketensamenwerkingen bij het opstellen van een afsprakenstelsel waarmee de inrichting van ketensamenwerkingen vormgegeven kan worden. Ze helpen onder meer de uitwisseling van gegevens tussen partijen met hun systemen makkelijker, sneller en vollediger te maken. Door binnen de context van ketensamenwerkingen dezelfde afspraken te gebruiken, wordt deze uitwisseling efficiënter en effectiever. Veel afspraken die van toepassing zijn voor het onderwijs zijn centraal geregistreerd bij het standaardisatieplatform Edustandaard, het beheer vindt plaats in werkgroepen die ofwel direct onder de Standaardisatieraad van Edustandaard resideren of zelfstandig opereren maar wel zich houden aan een aantal proces- en kwaliteitsafspraken. Afspraken hebben een bepaald werkingsgebied en in de context van Edustandaard ook een registratiestatus en een gebruiksadvies. Het gebruiksadvies kan gelden voor het hele onderwijs (bijvoorbeeld bepaalde generieke beveiligingsafspraken), voor een specifiek werkingsgebied (basisonderwijs, hoger onderwijs) of voor een bepaald toepassingsscenario (ketensamenwerking). Zie voor uitleg: https://www.edustandaard.nl/afspraken/uitleg-filters/.
Standaarden, afspraken en afsprakenstelsels[bewerken]
De aanduiding afspraak of standaard loopt nog wel eens door elkaar heen. Welke aanduiding wordt gebruikt hangt af van de context en de reikwijdte. Aan de aanduiding standaard kleeft de notie dat standaarden heel formeel zijn, betrekking hebben op een specifiek gebied (een onderdeel van een architectuurlaag bijvoorbeeld) en ze doorgaans niet contextspecifiek zijn. Een specifieke beveiligingsstandaard geldt in het onderwijs net zo goed voor de contentketen als voor de communicatie met de overheid. Hoewel de reikwijdte inhoudelijk alleen tot een specifiek beveiligingsaspect is beperkt is de reikwijdte van het toepassen van de standaard niet beperkt tot een bepaalde ketensamenwerking of ketendomein. Daarmee is het toepassen van zo'n standaard in feite ook een afspraak. Bij een afspraak hebben we vaak meer ook het beeld van een samenstel van meerdere standaarden (verdeeld over diverse architectuurlagen) die in een bepaalde ketensamenwerking van toepassing zijn. Zo'n afspraak kan daarnaast ook nadere invulling geven aan de wijze waarop de stakeholders met elkaar de implementatie verzorgen (programma van eisen, vaste doorlooptijden, testprotocollen etc.). Voorbeeld van zo'n afspraak zijn een aantal logistieke processen in het kader van de Eindtoets po (vanaf 2023-2024 Doorstroomtoets po). We spreken in zulke gevallen dan liever over een afsprakenstelsel, een samenhangend geheel van afspraken die voor een bepaalde context (i.c. ketensamenwerking) van toepassing is. Omdat het onderscheid zoals hierboven geschetst in veel gevallen niet altijd scherp omlijnd is hanteren we in de ROSA, net als bij Edustandaard, doorgaans de generieke aanduiding afspraak.
Overzicht van de relevante afspraken[bewerken]
Relevante afspraken die door Edustandaard worden beheerd of gepubliceerd worden conform de Spelregels Afspraken en Standaarden ook opgenomen in de ROSA. Op deze wijze kunnen ze gerelateerd worden aan objecten en modellen in de ROSA. Hieronder staat een overzicht van alle relevante afspraken voor de ROSA, geplot op de ROSA Ketendomeinen en IV-domeinen.