Alfabetisch overzicht ROSA Begrippenkader

Uit ROSA Wiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Deze pagina is vastgesteld door Standaardisatieraad, op 8 december 2022.
Toelichting: Het ROSA Begrippenkader is als afspraak vastgesteld door de Standaardisatieraad, de verschillende iteraties (nieuwe sets, grote aanpassingen) van het ROSA Begrippenkader worden incrementeel vastgesteld. Zie daarvoor veld Status per begrip.

Toelichting op ROSA Begrippenkader

Een begrippenkader beschrijft een bepaald domein van de werkelijkheid (de ‘universe of discourse’). Voor wat betreft het ROSA Begrippenkader is dat het gehele onderwijsdomein, zowel de publiek/wettelijke kant (inschrijvingen, bekostiging, verzuim etc.) als het publiek/private deel (leermiddelen, toetsen etc.). Die beschrijving geschiedt door middel van de binnen het gekozen domein gehanteerde begrippen en hun relaties tot elkaar. Doel is dat de actoren binnen het domein elkaar begrijpen en één taal spreken. Het begrippenkader wordt in eerste instantie opgesteld voor gebruik door mensen en niet direct voor machine-to-machine-doeleinden. Een begrippenkader biedt een uniforme “analistentaal” enerzijds en anderzijds is dit het startpunt bij het opstellen van modellen, specificaties etc. van begrippen waarover reeds eerder nagedacht is en waarover consensus bestaat om die uiteindelijk toe te passen in digitale gegevensuitwisselingen. Waarbij overigens altijd ruimte moet zijn voor uitbreiding en contextspecifieke invulling.

Het ROSA Begrippenkader bevat drie typen begrippen:

  • Domeinbegrippen: Begrippen die worden gebruikt om het beschouwde domein te beschrijven: begrippen die de inhoud vormen van onze communicatie. Je zou kunnen zeggen dat het begrippen zijn die gaan over het WAT: dat wat we met elkaar uitwisselen cq waar we over “praten”
  • GIV-begrippen: Begrippen gericht op het inrichten van de gemeenschappelijke informatievoorziening (giv). Met andere woorden, begrippen die gaan over het HOE: hoe wisselen we met elkaar uit; denk aan begrippen in relatie tot beveiliging, toegang, m2m-gegevensuitwisseling, mandatering etc. 
  • Architectuurbegrippen: Begrippen die architectuurmodellen toelichten.

Zoeken en filteren kan via de pagina ROSA Begrippenkader (doorzoeken)


Zoeken.png Begrippen doorzoeken

Hieronder volgt de alfabetische opsomming van alle begrippen in het ROSA Begrippenkader. Klik op een begrip voor detailinformatie.

a b c d e f g h i j k l m n o p q r s t u v w x y z


federatieve hub (identity broker, authenticatie hub, makelaar)
Een dienst die verzoeken voor gebruikersauthenticatie van dienstverleners routeert naar de authenticatiediensten van die gebruikers.
federatieve toegang
De situatie waarin een dienst voor authenticatie gebruik maakt van een authenticatiedienst buiten het eigen domein.
feedback (reflectie)
Terugkoppeling op hoe succesvol een prestatie of vaardigheid van een onderwijsdeelnemer is, met als doel om deze te verbeteren.
firewall
Een beveiligingsmechanisme dat wordt gebruikt om ongeautoriseerde toegang tot een computernetwerk te voorkomen.
formatieve toets
Beoordelingsinstrument dat wordt gebruikt tijdens het leerproces om de voortgang, begrip en ontwikkeling van een onderwijsdeelnemer te meten teneinde inzicht te verkrijgen in het niveau van begrip van de lesstof en om te bepalen waar aanvullende instructie of begeleiding nodig is.
foutafhandeling
Het verwerken van fouten in de afhandeling van een bericht.
functionaris gegevensbescherming (FG) 
Een persoon die is aangesteld binnen een organisatie om toezicht te houden op de gegevensbeschermingsactiviteiten en ervoor te zorgen dat de organisatie voldoet aan de toepasselijke privacywetgeving, zoals de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG) in Europa.
fysieke veiligheid
Bescherming en waarborging van personen, eigendommen, infrastructuur en omgeving tegen fysieke schade, risico's, ongevallen, criminaliteit of andere potentiële gevaren.