Alfabetisch overzicht ROSA Begrippenkader

Uit ROSA Wiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Deze pagina is vastgesteld door Standaardisatieraad, op 8 december 2022.
Toelichting: Het ROSA Begrippenkader is als afspraak vastgesteld door de Standaardisatieraad, de verschillende iteraties (nieuwe sets, grote aanpassingen) van het ROSA Begrippenkader worden incrementeel vastgesteld. Zie daarvoor veld Status per begrip.

Toelichting op ROSA Begrippenkader

Een begrippenkader beschrijft een bepaald domein van de werkelijkheid (de ‘universe of discourse’). Voor wat betreft het ROSA Begrippenkader is dat het gehele onderwijsdomein, zowel de publiek/wettelijke kant (inschrijvingen, bekostiging, verzuim etc.) als het publiek/private deel (leermiddelen, toetsen etc.). Die beschrijving geschiedt door middel van de binnen het gekozen domein gehanteerde begrippen en hun relaties tot elkaar. Doel is dat de actoren binnen het domein elkaar begrijpen en één taal spreken. Het begrippenkader wordt in eerste instantie opgesteld voor gebruik door mensen en niet direct voor machine-to-machine-doeleinden. Een begrippenkader biedt een uniforme “analistentaal” enerzijds en anderzijds is dit het startpunt bij het opstellen van modellen, specificaties etc. van begrippen waarover reeds eerder nagedacht is en waarover consensus bestaat om die uiteindelijk toe te passen in digitale gegevensuitwisselingen. Waarbij overigens altijd ruimte moet zijn voor uitbreiding en contextspecifieke invulling.

Het ROSA Begrippenkader bevat drie typen begrippen:

  • Domeinbegrippen: Begrippen die worden gebruikt om het beschouwde domein te beschrijven: begrippen die de inhoud vormen van onze communicatie. Je zou kunnen zeggen dat het begrippen zijn die gaan over het WAT: dat wat we met elkaar uitwisselen cq waar we over “praten”
  • GIV-begrippen: Begrippen gericht op het inrichten van de gemeenschappelijke informatievoorziening (giv). Met andere woorden, begrippen die gaan over het HOE: hoe wisselen we met elkaar uit; denk aan begrippen in relatie tot beveiliging, toegang, m2m-gegevensuitwisseling, mandatering etc. 
  • Architectuurbegrippen: Begrippen die architectuurmodellen toelichten.

Zoeken en filteren kan via de pagina ROSA Begrippenkader (doorzoeken)


Zoeken.png Begrippen doorzoeken

Hieronder volgt de alfabetische opsomming van alle begrippen in het ROSA Begrippenkader. Klik op een begrip voor detailinformatie.

a b c d e f g h i j k l m n o p q r s t u v w x y z


handelingsdeel
Beschrijving van de te bieden individuele ondersteuning en begeleiding aan een specifieke onderwijsdeelnemer om specifieke doelen te realiseren gedurende een bepaalde periode, gericht op de ondersteuningsbehoefte van een specifieke onderwijsdeelnemer daar waar die uitstijgt boven het basisaanbod, net als eventuele afwijkingen van het onderwijsprogramma.
handelingsgerichte procesdiagnostiek (HGPD) 
Pedagogische benadering die gericht is op het analyseren en begrijpen van het leerproces van een individuele onderwijsdeelnemer met specifieke onderwijsbehoeften, gericht op het identificeren van specifieke leerbehoeften, sterke punten, leerstrategieën en eventuele belemmeringen voor effectief leren.
handreiking schoolexamen
Niet-voorschrijvend curriculumdocument dat aanwijzingen geeft voor de inrichting van het schoolexamen, met suggesties voor het Programma van toetsing en afsluiting, de inhoud en vorm van toetsen.
hoofdvestiging
Aanduiding in de wet- en regelgeving voor een (vermeende hoofd-)onderwijslocatie waarop een vestigingserkenning is afgegeven door OCW aan de onderwijsorganisatie die deze locatie in gebruik heeft.
human-to-machine (H2M) 
De gegevensuitwisseling tussen mens en een systeem.