Alfabetisch overzicht ROSA Begrippenkader

Uit ROSA Wiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Deze pagina is vastgesteld door Standaardisatieraad, op 8 december 2022.
Toelichting: Het ROSA Begrippenkader is als afspraak vastgesteld door de Standaardisatieraad, de verschillende iteraties (nieuwe sets, grote aanpassingen) van het ROSA Begrippenkader worden incrementeel vastgesteld. Zie daarvoor veld Status per begrip.

Toelichting op ROSA Begrippenkader

Een begrippenkader beschrijft een bepaald domein van de werkelijkheid (de ‘universe of discourse’). Voor wat betreft het ROSA Begrippenkader is dat het gehele onderwijsdomein, zowel de publiek/wettelijke kant (inschrijvingen, bekostiging, verzuim etc.) als het publiek/private deel (leermiddelen, toetsen etc.). Die beschrijving geschiedt door middel van de binnen het gekozen domein gehanteerde begrippen en hun relaties tot elkaar. Doel is dat de actoren binnen het domein elkaar begrijpen en één taal spreken. Het begrippenkader wordt in eerste instantie opgesteld voor gebruik door mensen en niet direct voor machine-to-machine-doeleinden. Een begrippenkader biedt een uniforme “analistentaal” enerzijds en anderzijds is dit het startpunt bij het opstellen van modellen, specificaties etc. van begrippen waarover reeds eerder nagedacht is en waarover consensus bestaat om die uiteindelijk toe te passen in digitale gegevensuitwisselingen. Waarbij overigens altijd ruimte moet zijn voor uitbreiding en contextspecifieke invulling.

Het ROSA Begrippenkader bevat drie typen begrippen:

  • Domeinbegrippen: Begrippen die worden gebruikt om het beschouwde domein te beschrijven: begrippen die de inhoud vormen van onze communicatie. Je zou kunnen zeggen dat het begrippen zijn die gaan over het WAT: dat wat we met elkaar uitwisselen cq waar we over “praten”
  • GIV-begrippen: Begrippen gericht op het inrichten van de gemeenschappelijke informatievoorziening (giv). Met andere woorden, begrippen die gaan over het HOE: hoe wisselen we met elkaar uit; denk aan begrippen in relatie tot beveiliging, toegang, m2m-gegevensuitwisseling, mandatering etc. 
  • Architectuurbegrippen: Begrippen die architectuurmodellen toelichten.

Zoeken en filteren kan via de pagina ROSA Begrippenkader (doorzoeken)


Zoeken.png Begrippen doorzoeken

Hieronder volgt de alfabetische opsomming van alle begrippen in het ROSA Begrippenkader. Klik op een begrip voor detailinformatie.

a b c d e f g h i j k l m n o p q r s t u v w x y z


machine-to-machine (M2M) 
De gegevensuitwisseling tussen systemen onderling zonder menselijke tussenkomst.
machtiging
Een herroepbare bevoegdheid die een vertegenwoordigde verleent aan een andere partij (de gemachtigde) om in naam van eerstgenoemde rechtshandelingen te verrichten.
managementstatuut (Schoolmanagementstatuut)
Overzicht van de verantwoordelijkheden van het onderwijsbestuur, de directies van onderwijsaanbieders en onderwijsaanbiedersgroepen.
mandaat
De toestemming om in naam van een ander te handelen en gegevens te verwerken, maar zonder de daarbij horende verantwoordelijkheid.
mandatering (mandateren)
Het leggen door de dienstafnemer van een relatie tussen een dienst en een dienstverlener, opdat de dienstverlener voor deze dienst namens de dienstafnemer kan optreden.
mandateringsregister
Een systeem waarin mandaten kunnen worden beheerd.
medezeggenschapsraad (MR) 
Een zelfstandig orgaan binnen een onderwijsinstelling, dat bestaat uit vertegenwoordigers van zowel ouders als personeel (zoals leraren en ondersteunend personeel) met als doel om inspraak en medezeggenschap te bieden aan ouders en personeel bij besluitvorming en beleidsvorming op schoolniveau.
medezeggenschapsstatuut
Formeel document dat de rechten, bevoegdheden en organisatie van medezeggenschap regelt binnen een onderwijsorganisatie.
meerjareninvesteringsplan
Strategisch financieel document waarin een onderwijsorganisatie haar geplande investeringen en uitgaven m.b.t. haar onderwijslocaties voor een periode van meerdere jaren, vaak drie tot vijf jaar, vastlegt.
meerjarenonderhoudsplan (Duurzaam meerjarenonderhoudsplan)
Formeel document dat voor een bepaalde periode inzicht geeft in de bouwkundige staat van de onderwijslocaties van een onderwijsorganisatie, de te verwachten onderhoudswerkzaamheden en de kosten daarvan.
metabegrip
Overkoepelend begrip waarmee in het ROSA-begrippenkader de categorie wordt aangeduid waartoe een begrip behoort.
multifactorauthenticatie (MFA) 
Een beveiligingsmaatregel waarbij gebruikers bij het verifiëren van hun identiteit meer dan één verificatiemiddel moeten verstrekken om toegang te krijgen tot een systeem, account of applicatie.