Alfabetisch overzicht ROSA Begrippenkader

Uit ROSA Wiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Deze pagina is vastgesteld door Standaardisatieraad, op 8 december 2022.
Toelichting: Het ROSA Begrippenkader is als afspraak vastgesteld door de Standaardisatieraad, de verschillende iteraties (nieuwe sets, grote aanpassingen) van het ROSA Begrippenkader worden incrementeel vastgesteld. Zie daarvoor veld Status per begrip.

Toelichting op ROSA Begrippenkader

Een begrippenkader beschrijft een bepaald domein van de werkelijkheid (de ‘universe of discourse’). Voor wat betreft het ROSA Begrippenkader is dat het gehele onderwijsdomein, zowel de publiek/wettelijke kant (inschrijvingen, bekostiging, verzuim etc.) als het publiek/private deel (leermiddelen, toetsen etc.). Die beschrijving geschiedt door middel van de binnen het gekozen domein gehanteerde begrippen en hun relaties tot elkaar. Doel is dat de actoren binnen het domein elkaar begrijpen en één taal spreken. Het begrippenkader wordt in eerste instantie opgesteld voor gebruik door mensen en niet direct voor machine-to-machine-doeleinden. Een begrippenkader biedt een uniforme “analistentaal” enerzijds en anderzijds is dit het startpunt bij het opstellen van modellen, specificaties etc. van begrippen waarover reeds eerder nagedacht is en waarover consensus bestaat om die uiteindelijk toe te passen in digitale gegevensuitwisselingen. Waarbij overigens altijd ruimte moet zijn voor uitbreiding en contextspecifieke invulling.

Het ROSA Begrippenkader bevat drie typen begrippen:

  • Domeinbegrippen: Begrippen die worden gebruikt om het beschouwde domein te beschrijven: begrippen die de inhoud vormen van onze communicatie. Je zou kunnen zeggen dat het begrippen zijn die gaan over het WAT: dat wat we met elkaar uitwisselen cq waar we over “praten”
  • GIV-begrippen: Begrippen gericht op het inrichten van de gemeenschappelijke informatievoorziening (giv). Met andere woorden, begrippen die gaan over het HOE: hoe wisselen we met elkaar uit; denk aan begrippen in relatie tot beveiliging, toegang, m2m-gegevensuitwisseling, mandatering etc. 
  • Architectuurbegrippen: Begrippen die architectuurmodellen toelichten.

Zoeken en filteren kan via de pagina ROSA Begrippenkader (doorzoeken)


Zoeken.png Begrippen doorzoeken

Hieronder volgt de alfabetische opsomming van alle begrippen in het ROSA Begrippenkader. Klik op een begrip voor detailinformatie.

a b c d e f g h i j k l m n o p q r s t u v w x y z


on-premise
Een applicatie, software of infrastructuur die fysiek aanwezig is op de locatie van een organisatie of gebruiker.
ondersteunend proces
Proces dat invulling geeft aan ondersteunende functies vanuit IV-domeinen om ketenprocessen te ondersteunen.
ondersteunende functie
Functie om hoofdfuncties en hoofdprocessen te ondersteunen en optimaal te laten verlopen.
ondersteuningsarrangement (onderwijsarrangement)
Op maat gemaakt plan of regeling die is ontworpen om individuele leerlingen te voorzien van de nodige aanpassingen, ondersteuning en diensten die aansluiten bij hun specifieke onderwijsbehoeften, variërend van educatieve, fysieke, emotionele, of gedragsmatige uitdagingen tot andere specifieke vereisten voor leren en ontwikkeling.
ondersteuningsbehoefte
Dat wat betrokken opvoeders (leraren en ouders/verzorgers) en andere professionals (zoals een pedagogisch medewerker of een intern begeleider) nodig hebben om de onderwijs- en opvoedingsbehoeften van onderwijsdeelnemers te kunnen realiseren.
ondersteuningsplan
Plan waarin een samenwerkingsverband vastlegt hoe passend onderwijs in hun regio wordt vormgegeven zodat onderwijsdeelnemers die extra ondersteuning nodig hebben een passende plek en passende begeleiding kunnen krijgen.
ondersteuningsplanraad (OPR) 
Afvaardiging van de medezeggenschapsraden van de onderwijsorganisaties in een samenwerkingsverband passend onderwijs.
onderwijsaanbieder
Een organisatie die door een onderwijsbestuur is ingesteld voor het verzorgen van onderwijs.
onderwijsaanbiedersgroep
Een aantal onderwijsaanbieders die gezamenlijk naar buiten treden.
onderwijsaanbod
Datgene wat een onderwijsorganisatie organiseert aan onderwijsactiviteiten zowel inhoudelijk als qua aanpak.
onderwijsaccreditatie
Een keurmerk dat tot uitdrukking brengt dat de kwaliteit van een opleiding door een accreditatieorgaan positief is beoordeeld.
onderwijsactiviteit
Alles wat invulling geeft aan de onderwijstijd van een onderwijsprogramma.
onderwijsactiviteit Context: Kernmodel Onderwijsinformatie 
Het aanleren van kennis, vaardigheden en attitudes om vooraf vastgelegde doelen na te streven.
onderwijsbegeleidingsaanbieder
Een groep van gespecialiseerde professionals die door een onderwijsbestuur is ingesteld voor het ambulant begeleiden van leerkrachten en leerlingen bij het respectievelijk geven en volgen van onderwijs voor doelgroepen met specifieke beperkingen.
onderwijsbegeleidingsnotitie
Gegevens met betrekking tot de voortgang van het leerproces van onderwijsdeelnemers in het primair en voortgezet onderwijs.
onderwijsbestuur
De rechtspersoon die formeel verantwoordelijk is voor het onderwijs dat door een onderwijsverzorgende organisatie wordt aangeboden.
onderwijsbestuurder (schoolbestuurder)
Natuurlijk persoon die in het onderwijsbestuur van een onderwijsorganisatie zit.
onderwijsdeelname Context: Kernmodel Onderwijsinformatie 
Een afspraak voor het gaan volgen, volgen en hebben gevolgd van onderwijs.
onderwijsdeelnemer
Een natuurlijk persoon die deelneemt aan een onderwijsactiviteit om zich kennis, vaardigheden en attitudes eigen te maken.
onderwijsdoel Context: Onderwijsdeelnemer 
Beschrijving van wat onderwijsdeelnemers in het primair en voortgezet onderwijs moeten kennen en kunnen.
onderwijseenheid
Een samenhangend geheel van kennis, inzicht en vaardigheden met een bepaald leerdoel.
onderwijsinstelling
Een onderwijsgerelateerde organisatie met het aanbieden van onderwijs als doel.
onderwijsinstellingserkenning
Een erkenning van een organisatie voor het verzorgen van onderwijs op basis van wetgeving.
onderwijskundig beleid
Door een onderwijsorganisatie opgestelde beschrijving van hoe de door het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen vastgestelde onderwijsdoelen worden ingevuld en wat daar eventueel door de organisatie zelf aan wordt toegevoegd.
onderwijskundig rapport (OWKR, OKR) 
Een wettelijk verplicht rapport met informatie over de leerling dat wordt overgedragen aan de nieuwe school als een leerling van school verandert.
onderwijskwaliteit
Mate waarin onderwijs voldoet aan vooraf bepaalde normen, doelen en verwachtingen, en effectief bijdraagt aan het leerproces, de ontwikkeling en het welzijn van onderwijsdeelnemers, omvattende aspecten zoals relevantie, effectiviteit, efficiëntie, gelijke kansen, leerresultaten en de algehele educatieve ervaring.
onderwijslicentie
De goedkeuring op grond van wet- en regelgeving om onderwijs in een bepaalde vorm te mogen verzorgen.
onderwijslocatie Context: Onderwijsorganisatie 
Een plek waar onderwijs wordt aangeboden en gevolgd.
onderwijslocatie Context: Registratie Instellingen en Opleidingen 
Een punt op een geografische kaart waar onderwijs wordt aangeboden.
onderwijslocatiegebruik
Het gebruik door een onderwijsaanbieder van een onderwijslocatie die door een onderwijsbestuur beschikbaar is gesteld/wordt aangeboden voor het verzorgen van onderwijs.
onderwijsmateriaal
Benodigdheden bestemd voor gebruik binnen het onderwijs.
onderwijsmedewerker
Een natuurlijk persoon die op grond van een overeenkomst werkzaam is voor een onderwijsorganisatie.
onderwijsniveau (niveau)
Het door het Ministerie van OCW erkende opleidingsniveau ten behoeve van opleidingen en vakken van alle onderwijssectoren.
onderwijsondersteuning Context: Onderwijsorganisatie 
Alle activiteiten die nodig zijn om de deelname aan het onderwijs mogelijk te maken.
onderwijsondersteuning Context: Passend onderwijs 
Door een samenwerkingsverband passend onderwijs afgesproken geheel van basis- en extra ondersteuning (onderwijsinhoudelijke en (ortho)pedagogische interventies) die binnen de ondersteuningsstructuur van onderwijsaanbieders - eventueel samen met ketenpartners - planmatig en op een overeengekomen kwaliteitsniveau wordt uitgevoerd.
onderwijsontwikkeling
Het samenstellen van onderwijsprogramma's, curricula en/of leerlijnen en het variëren en arrangeren in het beschikbare onderwijsaanbod en/of het ontwikkelen van onderwijsmateriaal gebruikmakend van beschikbare onderwijsmaterialen.
onderwijsorganisatie (onderwijsinstelling)
Een organisatie die onderwijs aanbiedt en verzorgt en regelt dat aan de gestelde randvoorwaarden wordt voldaan.
onderwijsplanning
Planning op hoofdlijnen van onderwijstijd plus inzet van docenten en onderwijsondersteunend personeel en aanvullende activiteiten (zoals ouderavonden, rapportgesprekken, et cetera).
onderwijsprogramma
Samenhangend geheel van onderwijsactiviteiten dat een onderwijsaanbieder organiseert, waar beschikbaar gekoppeld aan onderwijsdoelen.
onderwijstijd
Aantal uren dat een onderwijsdeelnemer besteedt aan onderwijsactiviteiten.
onderwijsvakbond
Vakbond van onderwijsprofessionals die belangen behartigt, vragen beantwoordt en activiteiten organiseert zoals cursussen voor zijn leden.
onderzoekskader
Gestructureerd en methodisch raamwerk dat wordt gebruikt door de Inspectie van het Onderwijs om onderwijsorganisaties te beoordelen en te evalueren.
onderzoeksresultaat
Resultaat met bevindingen uit diverse soorten onderzoek naar onderwijsdeelnemers.
ontwerpgebied
Een aspect van ketensamenwerking waarvoor naast relevante overkoepelende architectuurprincipes ook specifieke ontwerpprincipes en ontwerpkaders van toepassing zijn.
ontwerpkader
Een maatregel op een bepaald ontwerpgebied, die aangeeft hoe informatiesystemen en informatieuitwisseling op dit gebied ingericht zouden moeten worden om aan de doelen en principes van ROSA te voldoen.
ontwerpprincipe
Normatieve uitspraak waarmee consistentie en samenhang in de keten binnen een bepaald ontwerpgebied wordt nagestreefd.
ontwikkeling
Vaardigheidsgroei die een onderwijsdeelnemer doormaakt op verschillende onderwijskundig relevante ontwikkelingsgebieden.
ontwikkelingsperspectief (OPP) 
Beschrijving en onderbouwing van de te verwachten uitstroombestemming van een onderwijsdeelnemer in het primair en voortgezet onderwijs en de door de onderwijsaanbieder te bieden ondersteuning en begeleiding en indien aan de orde de afwijkingen van het onderwijsprogramma.
ontwikkelingsperspectiefplan (OPP) 
Formeel document dat wordt opgesteld voor a) onderwijsdeelnemers in het primair en voortgezet onderwijs die extra ondersteuning krijgen, en verplicht voor b) alle onderwijsdeelnemers in het speciaal basisonderwijs, het praktijkonderwijs of het (voortgezet) speciaal onderwijs.
onweerlegbaarheid
Het kunnen aantonen door een ontvanger van een bericht dat de verzender dit heeft verstuurd. De verzender van het bericht kan dit niet ontkennen  
op overeenstemming gericht overleg met gemeente Context: Gemeente (OOGO) 
Overleg tussen schoolbesturen en gemeenten over de inhoud van het ondersteuningsplan, de ondersteuning aan onderwijsdeelnemers, de aansluiting op jeugdzorg, het leerlingenvervoer en de huisvesting van het onderwijs.
op overeenstemming gericht overleg met ouder Context: Ouder of verzorger 
Open en reëel overleg dat met de ouders of verzorgers wordt gevoerd over het ondersteuningsprofiel (OPP) van onderwijsdeelnemers.
opdracht
Vooraf omschreven door een onderwijsdeelnemer uit te voeren leeractiviteit.
opleiding
Een samenhangend geheel van vakken, gericht op de verwezenlijking van welomschreven doelstellingen op het gebied van kennis, inzicht en vaardigheden.
opleidingseenheid
Een geheel van kennis, inzicht en vaardigheden.
opleidingserkenning
Een erkenning door een overheidsorganisatie of een gemandateerde organisatie die een opleiding erkent.
opleidingsfase
Een onderscheidbaar geheel van kennis, inzicht en vaardigheden, dat onderdeel kan zijn van één of meer opleidingen en dat niet diplomeerbaar is.
opleidingsgroep
Een groep van bij elkaar behorende opleidingen.
opleidingskenmerk
De manier waarop een opleiding gegeven kan worden.
opleidingskenmerkcategorie
Een classificatie van onderscheidende manieren waarop een opleiding kan worden gegeven.
opleidingskenmerkerkenning
Een erkenning door een overheidsorganisatie of een gemandateerde organisatie die een opleidingskenmerk erkent.
opleidingskenmerkgebruikscontext
De omgeving waarin een onderscheidende eigenschap van een opleiding wordt gebruikt.
opleidingsonderdeel
Een onderscheidbaar geheel van kennis, inzicht en vaardigheden, dat onderdeel kan zijn van één of meer opleidingen.
organisatie
Een publiekrechtelijke (zoals overheidsorganen) of privaatrechtelijke rechtspersoon.
organisatie-identificatienummer (OIN) 
Een uniek identificerend nummer voor organisaties.
organisatorische eenheid
Een groep mensen die een gezamenlijk doel nastreeft.
orthopedagogisch didactisch centrum (OPDC, ODC) 
Gespecialiseerde onderwijsorganisatie verbonden aan een samenwerkingsverband die zich richt op de begeleiding en ondersteuning van kinderen en jongeren met complexe leer- en/of gedragsproblemen.
oudercommunicatie
Communicatie met ouders/verzorgers van onderwijsdeelnemers in het primair en voortgezet onderwijs in het kader van onderwijs of preventie en zorg.
oudergeleding van de medezeggenschapsraad (OMR) 
Deel van de medezeggenschapsraad bestaande uit ouders en verzorgers van onderwijsdeelnemers.
ouderraad (oudervereniging)
Zelfstandige vereniging van ouders en verzorgers van onderwijsdeelnemers die in overleg met een onderwijsorganisatie buitenschoolse activiteiten organiseert en ook de ouderbijdrage kan innen.
ouderstatuut
Beschrijving van de functies en werkwijzen van de ouderraad en de klassenouders.
out-of-band
Het sturen van aanvullende informatie naar systemen buiten de normale procesgang.
overstap
Overgang van een leerling van de ene naar de andere andere onderwijsorganisatie in dezelfde sector, naar een samenwerkingsverband of naar een onderwijsorganisatie die vervolgonderwijs verzorgt.