Alfabetisch overzicht ROSA Begrippenkader

Uit ROSA Wiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Deze pagina is vastgesteld door Standaardisatieraad, op 8 december 2022.
Toelichting: Het ROSA Begrippenkader is als afspraak vastgesteld door de Standaardisatieraad, de verschillende iteraties (nieuwe sets, grote aanpassingen) van het ROSA Begrippenkader worden incrementeel vastgesteld. Zie daarvoor veld Status per begrip.

Toelichting op ROSA Begrippenkader

Een begrippenkader beschrijft een bepaald domein van de werkelijkheid (de ‘universe of discourse’). Voor wat betreft het ROSA Begrippenkader is dat het gehele onderwijsdomein, zowel de publiek/wettelijke kant (inschrijvingen, bekostiging, verzuim etc.) als het publiek/private deel (leermiddelen, toetsen etc.). Die beschrijving geschiedt door middel van de binnen het gekozen domein gehanteerde begrippen en hun relaties tot elkaar. Doel is dat de actoren binnen het domein elkaar begrijpen en één taal spreken. Het begrippenkader wordt in eerste instantie opgesteld voor gebruik door mensen en niet direct voor machine-to-machine-doeleinden. Een begrippenkader biedt een uniforme “analistentaal” enerzijds en anderzijds is dit het startpunt bij het opstellen van modellen, specificaties etc. van begrippen waarover reeds eerder nagedacht is en waarover consensus bestaat om die uiteindelijk toe te passen in digitale gegevensuitwisselingen. Waarbij overigens altijd ruimte moet zijn voor uitbreiding en contextspecifieke invulling.

Het ROSA Begrippenkader bevat drie typen begrippen:

  • Domeinbegrippen: Begrippen die worden gebruikt om het beschouwde domein te beschrijven: begrippen die de inhoud vormen van onze communicatie. Je zou kunnen zeggen dat het begrippen zijn die gaan over het WAT: dat wat we met elkaar uitwisselen cq waar we over “praten”
  • GIV-begrippen: Begrippen gericht op het inrichten van de gemeenschappelijke informatievoorziening (giv). Met andere woorden, begrippen die gaan over het HOE: hoe wisselen we met elkaar uit; denk aan begrippen in relatie tot beveiliging, toegang, m2m-gegevensuitwisseling, mandatering etc. 
  • Architectuurbegrippen: Begrippen die architectuurmodellen toelichten.

Zoeken en filteren kan via de pagina ROSA Begrippenkader (doorzoeken)


Zoeken.png Begrippen doorzoeken

Hieronder volgt de alfabetische opsomming van alle begrippen in het ROSA Begrippenkader. Klik op een begrip voor detailinformatie.

a b c d e f g h i j k l m n o p q r s t u v w x y z


samenhang
Afstemming in aanbod en/of beheersing: a. tussen kennis, vaardigheden en/of houdingen; b. binnen leergebieden of vakken; c. tussen leergebieden of vakken; d. in leerlijnen of doorlopende leerlijnen.
samenwerkingsverband passend onderwijs
Een samenwerkingsverband waarin reguliere scholen en scholen voor (voortgezet) speciaal onderwijs in een regio samenwerken om voor onderwijsdeelnemers die dat nodig hebben passend onderwijs te verzorgen.
scenario
Een beschrijving, "draaiboek", van een bepaalde gebeurtenis of reeks gebeurtenissen.
schoolaccount
Een persoonlijk gebruikersaccount van applicaties en digitale diensten dat wordt verstrekt aan onderwijsdeelnemers en medewerkers van een onderwijsinstelling.
schooladvies
Advies met betrekking tot doorstroom naar een bepaald niveau van voortgezet onderwijs voor een onderwijsdeelnemer in leerjaar 8 van het (speciaal) basisonderwijs.
schoolexamen (se) 
Afsluitend onderdeel van het eindexamen in de bovenbouw van het voortgezet onderwijs, dat wordt ingericht door de scholen en beschreven staat in het Programma van toetsing en afsluiting.
schoolgebouw
Gebouw met een bestemming als onderwijslocatie.
schoolgids
Een document dat informatie en richtlijnen over een specifieke school bedoeld voor ouders / verzorgers, leerlingen en andere belanghebbenden om een duidelijk beeld te krijgen van de school en de regels, procedures en verwachtingen die ermee samenhangen.
schoolleiding
De directie van een onderwijsinstelling.
schoolondersteuningsprofiel
Een beschrijving van de mogelijkheden en voorzieningen die een onderwijsinstelling heeft voor de ondersteuning van leerlingen met specifieke onderwijsbehoeften.
schoolplan
Planmatig sturingsinstrument dat een beschrijving bevat van het beleid met betrekking tot de kwaliteit van het onderwijs dat door een onderwijsaanbieder wordt verzorgd en dat in elk geval het onderwijskundig beleid, het personeelsbeleid en het stelsel van kwaliteitszorg behandelt.
schoolsoort (schooltype)
Bij wet geregeld opleidingstraject voor onderwijsdeelnemers.
schoolveiligheidsplan (integraal schoolveiligheidsplan)
Hulpmiddel bij het ontwikkelen van een eigen aanpak voor fysieke en sociale veiligheid in de leer- of werkomgeving van een onderwijsorganisatie.
schorsing
Tijdelijke verwijdering van een onderwijsdeelnemer uit de reguliere schoolomgeving als gevolg van ernstig wangedrag of het overtreden van de schoolregels.
self sovereign identity (SSI) 
Concept waarbij de controle en de macht over een digitale identiteit volledig bij de entiteit ligt die deze digitale identiteit representeert.
service
Een specificatie van geautomatiseerde gegevensuitwisseling tussen twee systemen op basis van berichten.
service level
De mate waarin een dienst of service voldoet aan de overeengekomen kwaliteits- en prestatiecriteria.
service level agreement (SLA) 
Een schriftelijke overeenkomst tussen een leverancier van systemen, software of diensten en een onderwijsinstelling waarin de niveaus van service en prestaties worden gedefinieerd die de serviceaanbieder zal leveren.
serviceafnemer
De partij die een service afneemt.
servicebus
Een koppelpunt voor het uitwisselen van berichten tussen applicaties.
serviceregister
Register waar organisaties hun diensten (en services) registreren en diensten van anderen kunnen terugvinden.
single sign-on (SSO) 
Situatie waarin een gebruiker in staat is om eenmalig in te loggen waarna automatisch toegang wordt verschaft tot meerdere diensten en resources binnen een bepaald netwerk.
slaag-zakregeling
Geheel van regels, door de wetgever opgesteld, op grond waarvan wordt bepaald of de kandidaat al dan niet is geslaagd voor het eindexamen.
sociale veiligheid
Mate waarin individuen zich beschermd voelen tegen fysieke, mentale, emotionele of sociale bedreigingen.
software as a service (SaaS) 
Software die als een online dienst wordt aangeboden.
speciale onderwijsondersteuning (intensieve onderwijsondersteuning, tweedelijns ondersteuning)
Vorm van extra ondersteuning van onderwijsdeelnemers die door een specialist moet worden verzorgd.
stage
Educatieve leerervaring waarbij onderwijsdeelnemers voor hun opleiding relevante praktische (werk)ervaring opdoen in een real-life omgeving buiten het onderwijs.
startkwalificatie
Bepaald onderwijsniveau dat als ondergrens wordt gezien om volwaardig te kunnen deelnemen aan de arbeidsmarkt.
statuten
Bepalingen en grondregels die ten grondslag liggen aan rechtspersonen.
stelsel van kwaliteitszorg
Beleid rondom het waarborgen van de kwaliteit van het onderwijs.
strategisch beleidsplan (SBP) 
Beschrijving van de missie, visie en waarden van een organisatie en de plannen voor de komende jaren.
strategisch huisvestingsplan
Beleid met betrekking tot de onderwijslocaties dat een schoolbestuur opstelt voor zijn onderwijshuisvestingsportefeuille.
subOIN-beheerder
Een overheidsorganisatie die door Logius deze status is verleend en die op basis van geldige registraties met unieke identificerende nummers in de sectorregistratie die deze voor de uitvoering van zijn publiekrechtelijke taak beheert, voor eigen rekening en risico, SubOIN’s kan laten aanmaken, toekennen, beheren, corrigeren of intrekken.
summatieve toets
Evaluatie- of beoordelingsinstrument om de algehele kennis, vaardigheden en prestaties van een onderwijsdeelnemer bij afronding van (een deel van) een opleiding te meten en dat dient om (civiel) effect vast te stellen zoals rapportcijfers, overgang of diplomering.
super user (supergebruiker)
Een gebruikersaccount met uitgebreide rechten, privileges of bevoegdheden binnen een computersysteem, applicatie of netwerk.
syllabus
Voorschrijvend curriculumdocument dat een nadere specificatie van het centraal examen-deel van het examenprogramma geeft.