Zeggenschappen

Uit ROSA Wiki
Versie door Rdb (overleg | bijdragen) op 3 aug 2017 om 09:35
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Om te bepalen wie binnen de onderwijsketen wat met welke gegevens mag (of moet) doen, ligt het voor de hand om uit te gaan van een 'eigenaarschap' van gegevens. Een formeel (juridisch) eigenaarschap van gegevens bestaat echter niet[1]. Bovendien zullen vanuit verschillende rollen verschillende partijen 'iets' met gegevens moeten doen - een absoluut eigenaarschap is dus, los van de juridische context, uitgesloten.

Om invulling te geven aan de vraag ´wie doet wat met welke onderwijsgegevens?´ maken we daarom onderscheid in zeven zeggenschappen die partijen kunnen hebben over verschillende gegevens.

De invulling van deze zeggenschappen vindt plaats per ketenproces in zogenaamde zeggenschapsmodellen. De partijen worden in deze zeggenschapsmodellen en in de bijbehorende gekenschetst aan de hand van hun rol in het bijbehorende ketenproces. De rollen zijn hiërarchisch ingedeeld in zogenaamde werkingsgebieden die aangeven waar in het onderwijsdomein een partij zich bevindt. De werkingsgebieden worden naast de zeggenschappen ook toegepast om de scope van andere architectuurelementen - zoals afspraken, principes, standaarden en voorzieningen - aan te geven. Het onderstaande diagram toont de belangrijkste werkingsgebieden in het onderwijsdomein.

Werkingsgebieden.png

Voetnoten[bewerken]

  1. Zie ook Van wie is het dossier? Rechten en plichten rondom patiëntgegevens (Nictiz, KA1006, 29 oktober 2010) voor een analyse van eigenaarschap van en zeggenschap over gegevens in het zorgdomein.

Zie ook[bewerken]