Referentiecomponenten

Uit ROSA Wiki
Versie door Tschijv (overleg | bijdragen) op 28 dec 2010 om 15:00
Ga naar: navigatie, zoeken

Sjabloon:Inhoud ROSA 2.0

Inleiding

De informatie-uitwisseling tussen organisaties wordt ondersteund met een gezamenlijke infrastructuur. Deze bestaat uit externe koppelingen, portalen en sectorregisters. In dit hoofdstuk wordt een overzicht gegeven van de bouwstenen die onderdeel uitmaken van de infrastructuur.

Om de Onderwijsketen efficiënt en effectief te laten werken is goede informatievoorziening en uitwisseling een basisvoorwaarde. Deze informatievoorziening wordt gefaciliteerd door een digitale Onderwijssnelweg. Feitelijk is deze onderwijssnelheid de gemeenschappelijke infrastructuur.

De digitale snelweg in de sector Onderwijs steunt op een viertal pijlers, namelijk presentatie basis, infrastructuur basis, semantische basis en informatie basis. Op basis van deze bases worden toepassingen gemaakt. Toepassingen binnen de DUO zijn bijvoorbeeld het verzamelen van BRON gegevens, het ondersteunen van VSV proces of verstrekken van deelnemergegevens aan SUWI keten.

Bouwstenen.png

Een ketenbouwsteen is een generiek toepasbare voorziening ter bevordering van de informatieverwerking in de keten.Er wordt maximaal gebruik gemaakt van landelijke voorzieningen en standaarden omdat dat efficiënt is en helpt om eventuele verschillen binnen de sector onderwijs te overbruggen.

Wanneer een bouwsteen gereed is, is voor sommige bouwstenen een kwestie van definitie. Immers sommige bouwstenen blijven uitgebreid worden. Bijvoorbeeld het semantisch model onderwijs, dat is iets dat continu in beweging is en bijgehouden en uitgebreid wordt. In dat licht bezien zou het nooit af zijn. Daarom geldt: als er een goede basis ligt, die we ook meetbaar maken, is de bouwsteen af en is de rest onderhoud.

Bouwstenen

IT Services

Sector [[::Referentiecomponenten|Alle sectoren]]