Alfabetisch overzicht ROSA Begrippenkader

Uit ROSA Wiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Deze pagina is vastgesteld door Standaardisatieraad, op 8 december 2022.
Toelichting: Het ROSA Begrippenkader is als afspraak vastgesteld door de Standaardisatieraad, de verschillende iteraties (nieuwe sets, grote aanpassingen) van het ROSA Begrippenkader worden incrementeel vastgesteld. Zie daarvoor veld Status per begrip.

Toelichting op ROSA Begrippenkader

Een begrippenkader beschrijft een bepaald domein van de werkelijkheid (de ‘universe of discourse’). Voor wat betreft het ROSA Begrippenkader is dat het gehele onderwijsdomein, zowel de publiek/wettelijke kant (inschrijvingen, bekostiging, verzuim etc.) als het publiek/private deel (leermiddelen, toetsen etc.). Die beschrijving geschiedt door middel van de binnen het gekozen domein gehanteerde begrippen en hun relaties tot elkaar. Doel is dat de actoren binnen het domein elkaar begrijpen en één taal spreken. Het begrippenkader wordt in eerste instantie opgesteld voor gebruik door mensen en niet direct voor machine-to-machine-doeleinden. Een begrippenkader biedt een uniforme “analistentaal” enerzijds en anderzijds is dit het startpunt bij het opstellen van modellen, specificaties etc. van begrippen waarover reeds eerder nagedacht is en waarover consensus bestaat om die uiteindelijk toe te passen in digitale gegevensuitwisselingen. Waarbij overigens altijd ruimte moet zijn voor uitbreiding en contextspecifieke invulling.

Het ROSA Begrippenkader bevat drie typen begrippen:

  • Domeinbegrippen: Begrippen die worden gebruikt om het beschouwde domein te beschrijven: begrippen die de inhoud vormen van onze communicatie. Je zou kunnen zeggen dat het begrippen zijn die gaan over het WAT: dat wat we met elkaar uitwisselen cq waar we over “praten”
  • GIV-begrippen: Begrippen gericht op het inrichten van de gemeenschappelijke informatievoorziening (giv). Met andere woorden, begrippen die gaan over het HOE: hoe wisselen we met elkaar uit; denk aan begrippen in relatie tot beveiliging, toegang, m2m-gegevensuitwisseling, mandatering etc. 
  • Architectuurbegrippen: Begrippen die architectuurmodellen toelichten.

Zoeken en filteren kan via de pagina ROSA Begrippenkader (doorzoeken)


Zoeken.png Begrippen doorzoeken

Hieronder volgt de alfabetische opsomming van alle begrippen in het ROSA Begrippenkader. Klik op een begrip voor detailinformatie.

a b c d e f g h i j k l m n o p q r s t u v w x y z


landelijk doelgroepenmodel
Strategische benadering waarmee onderwijsorganisaties in een land de diversiteit van hun leerlingenpopulatie systematisch in kaart brengen teneinde hen in te delen in verschillende doelgroepen op basis van vergelijkbare onderwijsbehoeften, achtergronden, leerstijlen of prestatieniveaus, zodat het onderwijsaanbod, de instructie en de ondersteuning kan worden aangepast aan de specifieke behoeften van elke doelgroep.
leerdoel (doel)
Doel dat beschrijft wat leerlingen tijdens hun onderwijsloopbaan zouden moeten bereiken.
leergebied
Geheel aan kennis, vaardigheden en houdingen van verschillende vakken die zoveel mogelijk in samenhang worden beschreven.
leerlijn
a) Met betrekking tot de onderwijsinhoud: beredeneerde opeenvolging van doelen en inhouden in tijd en moeilijkheidsgraad. b) Met betrekking tot de leerling: route die een leerling volgt door de onderwijsinhoud van een sector, schoolsoort of leerweg.
leerling
Persoon die primair of voortgezet onderwijs volgt.
leerlingadministratiesysteem (LAS) 
Een applicatie die specifiek is ontworpen voor het beheren en registreren van administratieve gegevens met betrekking tot leerlingen in onderwijsinstellingen.
leerlingbegeleider
Een medewerker die onderwijsdeelnemers in het primair en voortgezet onderwijs begeleidt bij onderwijszaken, persoonlijke ontwikkeling en welzijn die niet direct met het vakonderwijs te maken hebben maar meer van algemene aard zijn.
leerlingbespreking (rapportbespreking)
Bespreking door de leerkrachten en/of docenten en/of begeleiders van een onderwijsdeelnemer in het primair en voortgezet onderwijs van zijn/haar (cognitieve) vorderingen en persoonlijke ontwikkeling.
leerlingcommunicatie
Communicatie met onderwijsdeelnemers in het primair en voortgezet onderwijs in het kader van het onderwijs dat zij volgen en de zorg en begeleiding die zij van de onderwijsaanbieder ontvangen.
leerlingdossier
Verzameling gegevens van onderwijsdeelnemers die wordt bijgehouden in de leerlingadministratie van een onderwijsinstelling.
leerlingengeleding van de medezeggenschapsraad (LMR) 
Groep leden van de medezeggenschapsraad in het primair en voortgezet onderwijs met een gemeenschappelijk belang bestaande uit onderwijsdeelnemers.
leerlingenraad (leerlingcommissie, leerlingparlement)
Democratisch gekozen vertegenwoordigende groep onderwijsdeelnemers van een onderwijsaanbieder van voortgezet onderwijs die de belangen van de deelnemers behartigt en die participeert in de besluitvorming op organisatieniveau.
leerlingenstatuut
Formeel document dat de rechten, plichten, gedragsregels en verwachtingen vastlegt van onderwijsdeelnemers van een onderwijsorganisatie in het primair of voortgezet onderwijs.
leerlingenvervoer
Vervoer voor onderwijsdeelnemers die niet zelfstandig naar hun onderwijslocatie kunnen reizen.
leerlingvolgsysteem (LVS) 
Een instrument dat wordt gebruikt in het onderwijs om de voortgang en ontwikkeling van individuele en groepen van leerlingen op systematische wijze te volgen en te registreren.
leerlingvoortgangsinformatie
Informatie over de ontwikkeling van het onderwijsproces van onderwijsdeelnemers in het primair en voortgezet onderwijs.
leermateriaal (onderwijsmateriaal)
Materiaal dat naar vorm en inhoud is gericht op informatieoverdracht in onderwijsleersituaties.
leermiddel
Een product dat is samengesteld uit onderwijsmateriaal en dat onder bepaalde condities verkregen en gebruikt kan worden.
leermiddelenlijst
Een overzicht van de leermiddelen die een onderwijsdeelnemer in een bepaalde periode nodig heeft.
leeropdracht (opdracht)
Vooraf omschreven door een onderwijsdeelnemer uit te voeren onderwijsactiviteit.
leerplankader
Geheel van afspraken vanuit een gedeelde visie die betrekking hebben op de inhoud en vorm van het curriculum.
leerproces
Proces waarmee onderwijsdeelnemers informatie opslaan, kennis verwerven en – door denken en (herhaalde) ervaring – houding en gedrag ontwikkelen..
leerresultaat (resultaat)
Vastgelegde beoordeling van een door een onderwijsdeelnemer uitgevoerde onderwijsactiviteit.
leerroute
Weg die een onderwijsdeelnemer langs leerlijnen door het onderwijs aflegt om een opleiding af te ronden.
lesstof
Geheel van onderwerpen, inhoud, materialen, concepten en leerdoelen die worden gepresenteerd en onderwezen in een onderwijsleersituatie omvattende alles wat de onderwijsdeelnemers moeten leren, begrijpen en beheersen tijdens een bepaalde periode van instructie.
licentie
De goedkeuring om onderwijs te geven of een examen af te nemen.
logistieke dienstverlener
Een organisatie die faciliteert bij de verzending en ontvangst van berichten.