Informatieobjecten

Uit ROSA Wiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Deze pagina is vastgesteld door Architectuurraad, op 15 april 2025.

De tabel hieronder geeft een overzicht van de informatieobjecten die een rol spelen in de verschillende ketenprocessen. Voor elk van deze informatieobjecten zijn de bijbehorende zeggenschappen en het gebruik vastgelegd in gegevenskaarten. Door op de naam van een informatieobject te klikken, wordt de bijbehorende gegevenskaart geopend.

 Beschrijving
Aan-/afwezigheidDe registratie van de aan-/afwezigheid van een onderwijsdeelnemer op het moment dat die verwacht wordt deel te nemen aan onderwijsactiviteiten.
Aangeboden begeleidingDe ondersteuning die door een onderwijsbegeleidingsaanbieder wordt geboden aan leerkrachten en leerlingen in bepaalde opleidingsgroepen.
Aangeboden opleidingseenheidOpleidingseenheid die door een Onderwijsaanbieder aangeboden wordt in een bepaalde vorm, al dan niet op een bepaalde Onderwijslocatie, waarop een onderwijsvolger zich kan inschrijven.
Aangeboden-opleidingcohortDe realisatie van een aangeboden opleiding met eigen startmoment, instroomperiode en aanmeldbeperkingen.
Aanmeldingsprocedure examenDe wijze waarop kandidaten zich kunnen aanmelden voor een examen en eventuele randvoorwaarden en beperkingen zoals een maximum aantal deelnemers.
Aanspraak op leermiddelHet recht om binnen een afgesproken termijn een leermiddel te activeren en te gebruiken.
AfnameconditieDe context waarbinnen een toets plaatsvindt, opdat de resultaten van de toets kunnen worden geïnterpreteerd in educatieve zin.
AfnameplanningDe specificatie van een toets, het moment van afname, de kandidaten, de locatie, de procedures en de benodigde hulpmiddelen en ondersteuning.
Akkoord op leermiddelconditiesDe instemming met de voorwaarden voor levering, betaling en gebruik die op een leermiddel van toepassing zijn.
AuthenticatiemiddelEen set van attributen (bijvoorbeeld een certificaat) op grond waarvan authenticatie van een partij kan plaatsvinden.
Autorisatie gegevensuitwisselingToestemming van de latende onderwijsorganisatie om de gegevens van de onderwijsdeelnemer over te dragen aan de ontvangende onderwijsorganisatie.
AutorisatiebeslissingDe uitkomst van een autorisatie
AutorisatieregelsAls informatie vastgelegde bevoegdheden.
BIV-classificatieEen indeling van gegevens naar beschikbaarheid (B), integriteit (I) en vertrouwelijkheid (V).
BeheersmaatregelenMaatregelen waarmee een risico wordt gemitigeerd.
BeoordelingsplanningDe planning van het beoordelen van een of meerdere toetsafnames.
Beschrijving beschikbaar leermateriaalEen beschrijving van (de beoogde toepassing van) geleverd / beschikbaar leermateriaal.
Beschrijving beschikbaar leermiddelEen beschrijving van de inhoud en beoogde toepassing van een geleverd / beschikbaar leermiddel.
Besluit verlofaanvraagHet besluit of een verlofaanvraag al dan niet wordt ingewilligd.
BestellingEen opdracht om één of meer leermiddelen te leveren.
Bevoegd gezagDe rechtspersoon waarop een keurmerk of erkenning als onderwijsverzorgende organisatie betrekking heeft.
CurriculumSamenhangend geheel van plannen en praktijken ten aanzien van visie, doelen, inhouden, toetsing, leeractiviteiten, leeromgeving, groeperingsvorm, leertijd, rol van de leraar, en leermiddelen.
DienstEen afgebakende prestatie van een persoon of organisatie (de dienstverlener), die voorziet in een behoefte van haar omgeving (de afnemers).
Digitale identiteitEen identiteit die een digitale representatie is van een persoon.
Doel-BetekenisVerzameling van gegevens die iets zeggen over de toets zelf.
Doel-Betekenis onderdeelVerzameling van gegevens die iets zeggen over het toetsonderdeel zelf.
EindpuntVirtuele locatie (url) van het koppelvlak van een dienstverlener door een eindorganisatie is gekozen voor de levering van een of meer diensten of onderdelen daarvan.
EntiteitEen herkenbaar en onderscheidbaar iets dat relevant is voor identity and access management en waarbij een digitale identiteit kan behoren.
ExamenGeheel van toetsen dat leidt tot een beoordeling en evaluatie van de kennis, vaardigheden, competenties en prestaties van een onderwijsdeelnemer.
ExamenbeleidHet beleid rondom het afnemen van een examen waarin de vooraf gedefineerde afspraken zijn geformaliseerd.
ExamendeelnemerEen natuurlijk persoon die deelneemt aan een examenafname.
ExamenlicentieDe goedkeuring op grond van wet- en regelgeving om examens af te nemen.
ExamenprogrammaHet programma met kaders en verplichtingen waaraan een onderwijsinstelling moet voldoen. Tevens zijn hierin de verplichte afnames en/of de periode van afname benoemd.
ExamenreglementRegels met betrekking tot de organisatie van het eindexamen en de gang van zaken tijdens het eindexamen.
ExamenuitslagEen specifiek onderwijsresultaat dat aangeeft hoe een onderwijsdeelnemer heeft gepresteerd bij het afleggen van een examen.
ExpressieschaalFormule om een resultaat te berekenen op basis van meerdere scores, bijvoorbeeld een puntentelling en tijdsduur en aantal herhalingen, te kunnen combineren naar een enkele waarde. De waarde is een aanduiding op de schaal.
Financiering onderwijsdeelnameBinnenkomende betalingen ter financiering van de onderwijsdeelnamekosten.
Gekwalificeerde digitale identiteitGegevens betreffende de digitale representatie is van een persoon. Een identiteit die als basis kan worden gebruikt voor een gekwalificeerde verklaring.
Gekwalificeerde verklaringEen verklaring (verifieerbaar of gekwalificeerd) die de uitkomst bevat van een authenticatie.
Identiteit onderwijsdeelnemerDe identiteit die op basis van de identificatie is vastgesteld en geldt binnen het onderwijsdomein
IdentiteitsverklaringUitkomst van een authenticatie die is uitgevoerd door een vertrouwde partij.
Indicatie financieringDe indicatie die kan worden afgegeven van de dekking van de financiering van de onderwijsdeelnamekosten per onderwijsdeelnemer.
InterpolatieschaalDe score wordt vergeleken met een reeks normeringsintervallen, waarbij de plek waarop de score op de schaal past wordt gevonden na interpolatie.
Jaarplanning examensDe beschikbaarheid van de deelnemers, de begeleiders, de afnamelocatie en de voorgenomen toetsafnames voor dat jaar.
KoppelvlakEen interface die uitwisseling van gegevens tussen informatiesystemen verzorgt.
LeeractiviteitHet door een onderwijsdeelnemer aanleren van kennis, vaardigheden en attitudes.
LeerdoelDat wat onderwijsdeelnemers tijdens hun onderwijsloopbaan zouden moeten bereiken.
LeerlijnEen thematische of inhoudelijke opbouw van kennis en vaardigheden binnen een opleiding of curriculum.
LeermateriaalMateriaal dat naar vorm en inhoud is gericht op informatieoverdracht in onderwijsleersituaties.
LeermateriaalbeschrijvingEen beschrijving van (de beoogde toepassing van) leermateriaal.
LeermiddelEen product dat is samengesteld uit onderwijsmateriaal en dat onder bepaalde condities verkregen en gebruikt kan worden.
LeermiddelactivatieHet eerste gebruik van een leermiddel, waardoor een (gebruiks)licentie ontstaat.
LeermiddelbeschrijvingEen beschrijving van de inhoud en beoogde toepassing van een leermiddel.
LeermiddelenlijstEen overzicht van de leermiddelen die een onderwijsdeelnemer in een bepaalde periode nodig heeft.
LeermiddelgebruikHet feitelijke gebruik van een leermiddel.
LeermiddelgebruikskostenDe kosten voor het gebruik van een leermiddel.
LeermiddellicentieEen gebruiksrecht en autorisatie om van een product of dienst gebruik te maken binnen bepaalde voorwaarden.
LeermiddelselectieDe selectie van één of meer te verwerven leermiddelen.
LeermoduleEen bundeling van leermaterialen.
LeerresultaatUitkomst van een door een onderwijsdeelnemer uitgevoerde leeractiviteit.
LeerrouteWeg die een onderwijsdeelnemer langs leerlijnen door het onderwijs aflegt om een opleiding af te ronden.
LeveringsbesluitHet besluit dat bepaalde attributen door partijen mogen worden geleverd of afgenomen.
MandaatDe toestemming om in naam van een ander te handelen en gegevens te verwerken, maar zonder de daarbij horende verantwoordelijkheid.
MatchingschaalDe score wordt vergeleken met een reeks normeringsintervallen, en het resultaat is de waarde van het matchende interval.
NormeringEen referentiekader dat dient om resultaten te kunnen beoordelen en vergelijken.
NormeringsintervalGegeven om een (drempel)score op een (drempel)waarde te mappen. Bij vergelijking van een score met een reeks normeringsintervallen wordt gebruik gemaakt van het passende normeringsinterval met de hoogste drempelscore.
OnderwijsaanbiederEen organisatie die door een onderwijsbestuur is ingesteld voor het verzorgen van onderwijs.
OnderwijsaanbiedersgroepEen aantal onderwijsaanbieders die gezamenlijk naar buiten treden.
OnderwijsbegeleidingsaanbiederEen groep van gespecialiseerde professionals die door een onderwijsbestuur is ingesteld voor het ambulant begeleiden van leerkrachten en leerlingen bij de respectievelijk geven en volgen van onderwijs voor doelgroepen met specifieke beperkingen.
OnderwijsbestuurDe rechtspersoon die formeel verantwoordelijk is voor het onderwijs dat door een onderwijsverzorgende organisatie wordt aangeboden.
OnderwijsdeelnameEen onderwijsdeelname is de formele vastlagging nadat een onderwijsdeelnemer is ingeschreven en actief deelneemt aan een specifiek onderwijsprogramma, cursus, of opleidingsonderdeel, met als doel het behalen van vastgestelde leeruitkomsten of certificeringen binnen een bepaald tijdsbestek.
Onderwijsdeelname opleidingsonderdeelDe vastlegging van de onderwijsdeelname op het opleidingsonderdeel dat bij de gastinstelling wordt gevolgd, met als doel het behalen van de vastgestelde leeruitkomsten of certificeringen binnen een bepaald tijdsbestek op het specifieke opleidingsonderdeel.
OnderwijsdeelnamekostenHet totaal aan kosten ten behoeve van de financiering van de opleiding, met betrekking tot de onderwijsdeelnemer.
OnderwijsdeelnemerEen natuurlijk persoon die deelneemt, heeft deelgenomen of voornemens is om deel te nemen aan een onderwijsactiviteit, om zich kennis, vaardigheden en attitudes eigen te maken.
OnderwijseenheidEen samenhangend geheel van kennis, inzicht en vaardigheden met een bepaald leerdoel.
OnderwijshulpvraagDoor de onderwijsdeelnemer gewenste hulp waar bij de plaatsing en de uitvoering van het onderwijs invulling aan gegeven zal moeten worden.
OnderwijsinstellingserkenningEen erkenning van een organisatie voor het verzorgen van onderwijs door een erkennende instantie.
OnderwijslicentieDe goedkeuring op grond van wet- en regelgeving om onderwijs in een bepaalde vorm te mogen verzorgen.
OnderwijslocatieEen punt op een geografische kaart waar onderwijs wordt aangeboden.
OnderwijslocatiegebruikDe locatie waar het onderwijs wordt gegeven.
OnderwijsondersteuningserkenningEen organisatie die op basis van wetgeving erkend is voor het ondersteunen van het geven van onderwijs.
OnderwijsresultaatVastgelegde en geformaliseerde beoordeling op basis van een of meer leerresultaten of onderwijsresultaten.
OpleidingEen samenhangend geheel van vakken, gericht op de verwezenlijking van welomschreven doelstellingen op het gebied van kennis, inzicht en vaardigheden.
OpleidinglicentieDe goedkeuring om onderwijs te geven of een examen af te nemen.
OpleidingseenheidEen afgeronde of benoembare eenheid van onderwijs, die kan variëren in schaal en doel.
OpleidingserkenningEen erkenning door een overheidsorganisatie, een gemandateerde organisatie of een erkennende organisatie die een opleiding erkent.
OpleidingsfaseEen onderscheidbaar geheel van kennis, inzicht en vaardigheden, dat onderdeel kan zijn van één of meer opleidingen, en welke niet diplomeerbaar is.
OpleidingsgroepEen groep van bij elkaar behorende opleidingen.
OpleidingskenmerkDe manier waarop een opleiding gegeven kan worden.
OpleidingskenmerkerkenningEen erkenning door een overheidsorganisatie of een gemandateerde organisatie die een opleidingskenmerk erkent.
OpleidingskeuzeDe opleiding waar in afstemming met de onderwijsorganisatie van bepaald is dat deze meest passend is en waar voor gekozen is om op deel te nemen.
OpleidingsonderdeelEen onderscheidbaar geheel van kennis, inzicht en vaardigheden, dat onderdeel kan zijn van één of meer opleidingen. Een afgebakend en zelfstandig deel van een opleiding dat bijdraagt aan de doelstellingen en leeruitkomsten van de gehele opleiding. Het vormt een specifieke leeractiviteit of een cluster van activiteiten binnen het curriculum, vaak met een eigen inhoud, omvang (bijvoorbeeld in studiepunten of uren), en beoordelingsmethode.
Organisatorische eenheidEen groep mensen die een gezamenlijk doel nastreeft.
OverstapdossierEen gestandaardiseerde verzameling gegevens die relevant geacht worden bij de overstap van een onderwijsdeelnemer van de ene onderwijsinstelling naar een andere.
PersonaliaPersoonlijke gegevens ter identificatie van een natuurlijk persoon.
PersoonsgegevensAlle informatie over een geïdentificeerde of identificeerbare natuurlijke persoon.
PlaatsingsbeleidHet beleid voor plaatsing in een opleiding omvat de regels en procedures die bepalen hoe studenten worden toegelaten en ingedeeld in een opleiding.
PlaatsingsbesluitHet definitieve gewogen besluit voor het al dan niet plaatsen van een onderwijsdeelnemer op een opleiding, op basis van de verkregen gegevens bij de aanmelding, rekeninghoudend met de toelatingseisen en de geldende plaatsingskaders van de opleiding.
PlaatsingscapaciteitDe geraamde capaciteit per opleiding beschikbaar voor de plaatsing van onderwijsdeelnemers.
PortfolioEen verzameling van gevolgde en te volgen onderwijsdeelnames, werken, uitgevoerde (praktijk)opdrachten, geleverde prestaties, reflecties op de eigen competenties, cognitieve en/of persoonlijke ontwikkeling met een formatief, soms (deels) summatief karakter, welke als onderwijsresultaat tot uitdrukking komen.
Portfolio-onderdeelOnderdeel vanuit het portfolio
Proces-verbaalEen gedetailleerd verslag van het verloop van de afname van een formele evaluatie, zoals een examenafname.
ReferentiekaderSet van al dan niet wettelijk vastgelegde doelen die beschrijven wat onderwijsdeelnemers moeten kennen en kunnen op bepaalde momenten in hun onderwijsloopbaan, uitgewerkt in verschillende niveaus van beheersing
ReferentieschaalEen instrument om scores te plaatsen op een schaal.
Regio erkende samenwerkingEen beschrijving van de regio waarin een erkende samenwerking functioneert.
ResultaatverklaringEen geformaliseerde verklaring die de prestaties, kwalificaties en competenties van een onderwijsdeelnemer beschrijft en bevestigt die buiten het formele Nederlandse onderwijssysteem zijn behaald of opgedaan.
SamenwerkingserkenningEen alliantie tussen erkende organisaties.
ServicerequestEen verzoek aan een serviceaanbieder om een specifieke dienst te verlenen / gegevens uit te wisselen.
Toegang tot leermiddelDe constatering dat een gebruiker toegelaten wordt tot het educatieve digitale product (leermiddel) en gebruik mag maken van het desbetreffende digitaal leermateriaal.
ToelatingseisenDe toelatingseisen zijn de instroomvoorwaarden die gesteld zijn aan een opleiding en voorwaardelijk zijn om deel te nemen aan een (vervolg)opleiding.
ToetsEen instrument voor het meten van iemands kennis en vaardigheden (praktische vaardigheden en houdingen) die door middel van leren en/of onderwijs op een of ander vakgebied zijn verworven.
ToetsafnameDe activiteit waarbij een toets in een gecontroleerde en gestandaardiseerde situatie wordt uitgevoerd om gegevens te verzamelen die als basis dienen voor een eerlijke en objectieve beoordeling.
ToetsclusterEen verzameling samenhangende toetsen.
ToetsdeelnemerEen natuurlijk persoon die deelneemt aan een toetsafname.
ToetseenheidEen toets of toetsonderdeel.
ToetsleverancierPartij die een toets ter beschikking stelt.
ToetsonderdeelEen onderdeel van een toets.
ToetsresultaatEen door een onderwijsdeelnemer gemaakte toets.
Trigger voor gegevensleveringEen specifieke gebeurtenis, voorwaarde of aanvraag die het starten of activeren van een gegevenslevering initieert.
TweepuntsschaalDe ruwe score wordt vergeleken met de cesuur van deze schaal, en als de score lager is wordt waarde1 teruggegeven anders waarde2.
UitschrijvingsbewijsHet formele bewijs van uitschrijving van de onderwijsdeelnemer op de onderwijsdeelname.
Vastgelegd leerresultaatEen leerresultaat wat vastgelegd is in het betreffende administratiesysteem
Vastgestelde ondersteuningsbehoefteDe ondersteuningsbehoefte voor een onderwijsdeelnemer, die is bepaald om rekenschap van te nemen in de uitvoering van het onderwijs binnen de aangeboden opleiding.
VerlofVrijstelling van geregeld schoolbezoek door een onderwijsdeelnemer.
VerlofaanvraagEen verzoek om niet te hoeven deelnemen aan onderwijsactiviteiten voor een bepaalde periode.
VerstrekkingsbesluitHet besluit of de onderwijsresultaten voldoen aan de gestelde eisen om over te gaan tot het verstrekken van een waardedocument.
VerzuimAfwezigheid zonder geldige reden van een leerplichtige onderwijsdeelnemer of van een onderwijsdeelnemer zonder startkwalificatie.
VerzuimmaatregelEen maatregel die wordt uitgevoerd om het verzuim van een onderwijsdeelnemer zoveel mogelijk te voorkomen / beperken.
VerzuimmeldingEen kennisgeving aan een formele door de wetgever aangewezen instantie dat de onderwijsdeelnemer zonder geldige reden les- of praktijktijd heeft verzuimd.
VerzuimrapportageEen rapportage die het verzuim van onderwijsdeelnemers registreert ten behoeve van de analyse van verschillende aspecten van verzuim, zoals frequentie, duur, oorzaken en impact op de organisatie. Een verzuimrapportage geeft inzicht op het niveau van onderwijsorganisatie, gemeente, regio en/of op landelijk niveau.
Verzuimrapportage DUOEen rapportage met en/of over verzuimgegevens die door DUO beschikbaar gesteld wordt.
Verzuimrapportage onderwijsorganisatieEen rapportage die vanuit de onderwijsdeelnemeradministratie(s) opgesteld worden ten behoeve van het inzicht geven in het verzuim van onderwijsdeelnemers binnen de organisatie.
VestigingserkenningDe toestemming om op een bepaalde locatie onderwijs te mogen verzorgen.
Vooropleiding onderwijsdeelnemerDe vooropleidingen verwijzen naar de opleiding of het onderwijsniveau dat een onderwijsdeelnemer heeft gevolgd, en het behaalde onderwijsresultaat.
Voortgang leermateriaalInformatie over het starten en afronden van bepaalde inhoud van gebruikt leermateriaal, aangevuld met eventuele signalen voor opvolging door de onderwijsdeelnemer en/of onderwijsprofessional.
Voortgang leerprocesDe ontwikkelingen en prestaties van een onderwijsdeelnemer tijdens het leerproces.
Voortgang leerrouteDe vastgestelde voortgang van een onderwijsdeelnemer binnen een leerroute.
Vrijstelling op examen(onderdeel)Vrijstelling op een examen(onderdeel) doordat de examendeelnemer de vaardigheden of competentie elders verworven heeft.
Vrijstelling op opleidingseenheidVrijstelling op een opleidingseenheid doordat de onderwijsdeelnemer de vaardigheden of competentie elders verworven heeft.
WaardedocumentFormeel bewijs dat een onderwijsdeelnemer een (deel van een) opleiding met succes heeft afgerond.